Dostane Irsko víc času na splácení pomoci? EU to popírá

Dublin - Evropská unie a Mezinárodní měnový fond prý uvažují o zdvojnásobení průměrné lhůty splatnosti záchranného úvěru pro Irsko na 30 let ze současných 15. Uvedla to dnes státní televize RTE s odvoláním na zdroje od obou věřitelů. Evropská komise však v zápětí tyto spekulace popřela. O prodloužení splatnosti pomoci Irsku prý neuvažuje. Zahraniční partneři Irsku poskytli celkem 85 miliard eur (v přepočtu asi 2,2 bilionu korun).

„Prostě to není pravda,“ reagoval na zprávu RTE mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj. Nic bližšího nedodal. Sama RTE později změnila zprávu na svých internetových stránkách. Místo toho, že věřitelé uvažují o prodloužení splatnosti, napsala, že zvažují dopady změny podmínek pomoci.

Prodloužení splatnosti má podle zdrojů, na které se odvolává RTE, ulehčit snahy Dublinu vrátit se na trhy s dlouhodobými dluhopisy do konce příštího roku. Prodloužení splatnosti by se však prý mohlo týkat pouze části pomoci poskytnuté Evropskou unií, nikoliv Mezinárodním měnovým fondem.

MMF v pátek vyzval Evropu, aby pomohla Irsku k návratu na dluhopisové trhy v příštím roce. Irsko se do problémů s dluhy dostalo v důsledku finanční krize. Ta vedla ke splasknutí bubliny na irském realitním trhu a banky se kvůli tomu dostaly do problémů se špatnými úvěry. Vláda byla nucená banky sanovat, což se fatálně podepsalo na stavu irských veřejných financí. V roce 2010 deficit vyšplhal na 32 procent hrubého domácího produktu, což představovalo nový poválečný rekord celé Evropy.