ExxonMobil: S břidlicemi to v Polsku nebude tak horké

Varšava - Na polském území se zřejmě nachází méně nalezišť břidlicového plynu, než se předpokládalo. Americký energetický gigant ExxonMobil zde ukončil průzkum a při dvou vrtech na východě země zjistil, že naleziště nemají dostatek plynu pro komerční využití.

Výsledek průzkumu je ranou pro Polsko, které doufá, že se mu podaří najít obrovské rezervy plynu v břidlicích a snížit závislost na dodávkách z Ruska. ExxonMobil v prohlášení neuvedl nic o budoucnosti šesti licencí na těžbu, které v zemi má.

Na možnou těžbu plynu z břidlic v Polsku se zaměřily zhruba dvě desítky energetických firem. Geologická studie v letošním roce však ukázala, že odhadované využitelné rezervy jsou mnohem nižší, než se původně čekalo. Vláda v březnu snížila odhad zásob břidlicového plynu na 346 až 768 miliard metrů krychlových. To je zhruba desetina předchozího odhadu.

Do této chvíle Varšava udělila přes 100 licencí pro průzkum možností těžby břidlicového plynu. Mezi společnostmi, které chtějí v Polsku těžit, jsou kromě Exxonu Chevron či Marathon. Země očekává, že by se s těžbou mohlo začít na přelomu let 2014 a 2015.

Vydáno pod