Některé přípravky na modeláž nehtů dráždí kůži a způsobují neplodnost

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje před přípravkem k modeláži nehtů Acrylic Liquid UP 2000 Purple šarže LIQ-001123. Přípravek obsahuje vysokou koncentraci methylmetakrylátu (MMA), která může způsobit dlouhodobé poškození nehtů, je dráždivá při vdechování i pro kůži. Nebezpečné jsou podle ministerstva také některé sady plastových nehtů K.nail a Toe NAILS, které představují riziko pro reprodukci a mohou nepříznivě ovlivňovat zdraví zejména u citlivých lidí.

Jedná se o bílý plastový kanystr o objemu jeden galon (3,78 litru), pod uzávěrem je modré těsnící víčko. Na přední straně je etiketa s názvem výrobku, označením země původu a objemu. Dále se zde nachází upozornění v angličtině a němčině o určení jen pro profesionály.

Na zadní části kanystru je přilepena etiketa s uvedením složení výrobku, anglicky a německy popsaný způsobu použití, označení výrobce, distributora, číslo šarže a datum výroby.  Jako výrobce je uveden UP 2000 Products, země původu USA. Dovozcem je USA Nails & Beauty Supply Ltd., 235 Mare Street, London E8 3NS, Velká Británie. Výrobek distribuuje SNITT TRADE s.r.o., Vyšehradská 1349/2, 128 00 Praha 2 Nové Město, I.Č: 28978773.

Nehty způsobující neplodnost

U plastových nehtů jde podle ministerstva o sady K.nail Nail Art kód KP-0802, K.nail Nail Art kód KP-0804, K.nail PERFECT FIT PETITE TO LARGE, K.nail, Professional Nail Color & Nail Artsystem a Toe NAILS Fashion Accessories, Toe Nail Tips. Jedná se o sadu barevných plastových, čirých a bílých nehtů na ruce a na nohy s dekorem a lepidla v pět centimetrů dlouhé červené nebo béžové tubě s dekorem.

Nehty s lepidlem jsou uzavřeny v celofánu a všity do papírové skládačky. Přední sada je různě zdobena, na zadní straně jsou pokyny k použití a varování v angličtině. Distributorem je společnost VULTURE Trade s.r.o., Pod Vinicí 409/29, 143 00 Praha 4 - Modřany. Výrobky obsahují dibutylftalát, který je v kosmetických prostředcích zakázán. Látka může při kontaktu s kůží přestupovat do organismu, kde představuje riziko pro reprodukci nebo může nepříznivě ovlivňovat zdraví zejména u citlivých lidí.