Schwarzenberg vyjádřil řeckému premiérovi soustrast

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) drží palce budoucímu ministerskému předsedovi Řecka. Zároveň zdůraznil, že práce ministerského předsedy bude nelehká a vyjádřil mu nejhlubší soustrast. Kromě Schwarzenberga komentoval výsledky opakovaných řeckých voleb také místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Ten je s výsledkem spokojený, protože podle něj snižuje riziko, že Řecko opustí eurozónu, což by se neobešlo bez dramatických dopadů také na Českou republiku.

Nedělní řecké volby byly ostře sledované, protože na nich záležel i osud eurozóny. Jejich výsledek nakonec zajistí dostatečnou většinu pro sestavení vlády, jejíž strany podporují zahraniční záchranný finanční program. Ten je podmíněn škrty a reformami.

Karel Schwarzenberg:

„Nezávidím budoucímu ministerskému předsedovi Řecka jeho job. Spíše nejhlubší soustrast a držím mu palce.“

Spokojenost s výsledkem řeckých voleb vyjádřil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Existuje podle něho šance, že nová řecká vláda bude hledat kompromis s Evropskou komisí. „Nejhorší by bylo to, kdyby Řecko opustilo eurozónu,“ soudí Zaorálek. Záporně by to podle něho dopadlo na evropskou ekonomiku včetně české. „Je nutné hledat řešení pro Řecko,“ dodal Zaorálek, kterého těší také výsledky voleb ve Francii, v nichž zvítězili socialisté. Existuje podle něho šance pro Evropu doplnit politiku škrtů opatřeními k hospodářskému růstu.

Klaus a Pikora: Ani vítězství Nové demokracie problémy Řecka nevyřeší

Už včera se k situaci Řecka vyjádřil také prezident Václav Klaus. Ten jeho budoucnost ovšem nevidí  nijak růžově. Vítězství proevropské Nové demokracie podle něj zadlužené zemi nijak zvlášť nepomůže. Řecku nesplatitelný dluh zůstane i nadále a jen se současná situace bude prodlužovat, míní prezident. Krize eurozóny podle hlavy státu žádné dobré řešení nemá.

Za pravdu prezidentovi dávají i někteří ekonomové. „Ekonomika (Řecka) klesá už pátý rok v řadě. Nezaměstnanost roste. A státní rozpočet je na tom po posledním zvýšení daní hůř než před ním. Bankovní sektor je na pokraji kolapsu a obyvatelstvo z něj houfně vybírá vklady. Opoziční strana SYRIZA si tedy může jen mnout ruce. Až budou příští předčasné volby, bude mít ještě více hlasů než dnes. Za těchto okolností by se jen hlupák preventivně nechystal na variantu, že stejně nakonec přijde SYRIZA a s ní přijde i drachma, a tedy znehodnocení úspor v bankách,“ varoval hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

V Řecku po volbách začala politická vyjednávání o rychlém vzniku nové vládní koalice. Prezident Karolos Papulias prohlásil, že je nezbytné vytvořit kabinet ještě dnes. Jednání vede šéf konzervativců z Nové demokracie Antonis Samaras, jehož strana volby vyhrála.

Řecká krize ohrožuje eurozónu, a tím i celou sedmadvacítku. Vysoké dluhy ale trápí i další státy hlavně jižního křídla EU. Evropské akcie proto sice ráno díky příznivému výsledku voleb v Řecku rostly, své zisky ale ještě dopoledne vlivem obav o Španělsko a Itálii ztratily a začaly klesat.

Vydáno pod