Pilsen Steel nevyrábí. Lidé jsou bez práce i informací

Plzeň – Na 900 zaměstnanců plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel je od pátku doma. Firma zůstala kvůli dluhům odříznuta od některých základních technologických zdrojů. Problémy jsou s dodávkami energií, stlačeného vzduchu i výrobního materiálu. Vedení podniku se k situaci nevyjadřuje. Zaměstnanci jsou doma na 100 procentech mzdy, kterou ale v pátečním termínu nedostali. Informovala o tom agentura ČTK s odvoláním na zdroj z vedení firmy, který si nepřál být jmenován.

„Není jasné, kdy lidé nastoupí zpět do práce. Jedná se s bankami a dalšími investory. Zakázky jsou, ale není jich přehršel,“ uvedl zdroj s tím, že je to poprvé, kdy firma nevyplatila mzdy. O tom, že podnik nemá peníze na zajištění výroby, informovalo vedení odbory ve středu. Milionové sumy po splatnosti žádá podle deníku Právo po ocelárnách několik firem. Podle dostupných informací se dluhy pohybují v desítkách milionů korun.

Zaměstnanci mají čekat, až vedení podniku zavolá

„Výroba v kovárnách a hutích je mimo provoz. Máme čekat, až zavolají, jestli budeme dělat nebo co se bude dít. Přitom práce máme dost,“ prohlásil předák odborů Miroslav Cink. V úterý na radě předsedů odborového svazu bude mluvit s právníky o tom, co mají zaměstnanci dělat.

Vedení podniku slíbilo, že poskytne informace dnes do 14:00. „Tiskovou zprávu jsme vypracovali, ale nyní čekáme na její schválení v Rusku,“ vysvětlila personalistka Ivana Němečková. Nedokázala odpovědět, zda to bude dnes. Vlastníkem Pilsen Steelu, s nímž je od března vedeno u krajského soudu insolvenční řízení, je téměř dva roky United Pilsen, kterou ovládá Rus Igor Šamis, vlastník výrobce strojů BUMMAŠ v Iževsku. Podle zdroje Práva ruský majitel plzeňský podnik tuneluje.

Propouštění zatím úřadu práce nikdo neoznámil

„Zatím nemáme informace o tom, že chystají někoho propouštět. Zatím se nejedná ani o insolvenci,“ uvedla Magdaléna Čadová z Úřadu práce v Plzni. Podle ní firma nemusí od ledna žádat úřad v případě, že hodlá nechat doma své pracovníky na 60 procentech mzdy. Pokud chce vlastník firmy upravit mzdu kvůli dočasnému omezení odbytu, musí se dohodnout s odbory. Odbory Pilsen Steelu ale snížení odmítly.

Firma vyvážela více než čtyři pětiny produkce. Zabývá se výrobou výkovků a odlitků, zejména zalomených hřídelí pro lodní motory a hřídelí pro velké větrné elektrárny a rotorů. „Kovárny mají pořád slušné zakázky, ale hutě jsou na tom špatně,“ tvrdí jeden ze zaměstnanců. Za rok 2009 podnik utržil 4,3 miliardy a zisk činil 400 milionů korun.