Trh s nemovitostmi je bezpečným přístavem

Praha - Situace na realitním trhu se v jednotlivých zemích velmi liší. Některé státy, jako například Německo, mají opravdu silný realitní trh a potýkají se s nedostatkem nemovitostí na prodej. Naopak jižní Evropa, například Řecko, Španělsko či Portugalsko, má s obchodováním na realitním trhu problémy a zájem o tamní realitní trh je v současnosti nízký.

Zákazníci se momentálně potýkají s problémem získat od bank hypotéku. „Banky chtějí většinou složit až 50 procent kupní ceny nemovitosti a klient musí mít dobrou práci a dostatečný příjem. To jsou podmínky, které dokáže splnit jen velmi málo lidí,“ řekl Michael Polzler, ředitel evropské divize společnosti Remax.

Nestabilita vzbuzuje v lidech nedůvěrů víc než cokoliv jiného

Jaký by měl případný konec eura jako společné měny vliv na realitní trh v Evropě? „Nevěřím, že euro skončí. Nicméně ta nestabilita v lidech vzbuzuje nedůvěru víc než cokoliv jiného. Lidé si myslí, že teď je nejlepší nedělat nic, tedy ani investovat do nemovitostí. Na druhou stranu jsou ale místa, a region střední a východní Evropy k nim určitě patří, kde lidé vidí trh s nemovitostmi jako bezpečný přístav,“ řekl Polzler. 

Investice do akcií jsou v současnosti riskantní

V současné době je podle Polzlera riskantní investovat do akcií. „Dáváte peníze do něčeho, co nemůžete kontrolovat. Investice do nemovitosti je stále vnímána jako určitá jistota. V domě můžete sami bydlet, můžete ho pronajímat a existuje spousta příležitostí, jak na nemovitostech dál vydělat,“ myslí si. 

Rozhovor s Michaelem Polzlerem (zdroj: ČT24)

Mezi oblasti, které jsou nejzajímavější pro nákup nemovitostí, patří bezpochyby Rakousko a Švýcarsko. „V Německu se nemovitosti prodávají úplně nejlépe a najít tam vhodnou nemovitost na prodej je dost těžké. Také Česká republika je na tom dobře. Na trhu s nemovitostmi obecně panuje důvěra,“ dodal Polzler. 

Ve Spojených státech se obchod s nemovitostmi zlepšuje. Lidé opět získávají důvěru v trh s nemovitostmi a cítí, že jsou ceny nízké a že nízké ještě chvíli zůstanou.