G20: Investice jsou důležitější než úspory

Los Cabos - Představitelé G20 chtějí posílit hospodářský růst a podpořit vznik pracovních míst, aby pomohli stabilizovat světovou ekonomiku. Uvádí to návrh závěrečného prohlášení ze summitu G20, který končí v mexickém Los Cabos.

„Jsme jednotní v odhodlání podpořit růst a vznik pracovních míst. Silný, udržitelný a vyvážený růst je nadále hlavní prioritou G20, protože vede ke vzniku pracovních míst a zvyšuje blahobyt lidí na celém světě,“ píše se v návrhu.

Investice jsou důležitější než úspory, znělo summitem

Na summitu převážili zastánci vládních investic pro podporu růstu nad německou kancléřkou Angelou Merkelovou a jejími spojenci, kteří prosazovali snížení státních dluhů a úsporné hospodaření. Členi G20, kteří jsou zároveň členy eurozóny, se zavázali, že „přijmou všechna nutná politická opatření pro zajištění stability a soudržnosti eurozóny“.  

Některé weby včetně britských The Guardian a Sky News rovněž tvrdí, že Německo přestane blokovat návrh, aby evropské záchranné fondy mohly nakupovat dluhopisy zadlužených zemí eurozóny. Weby ale dodávají, že oficiální oznámení o změně postoje Německa na summitu G20 učiněno nebude. Analytici tvrdí, že tyto spekulace jsou jedním z důvodů, které stály za silným růstem cen akcií na burzách ve Spojených státech i dalších zemích. Jakmile Německo ústy vládního činitele zprávu relativizovalo, akcie o část zisků přišly. Oslabilo také euro.

Úvěrové zdroje MMF se zdvojnásobí

Kvůli pomoci evropským, ale i jiným zemím postiženým krizí, se členové G20 dohodli také na zvýšení úvěrových zdrojů Mezinárodního měnového fondu, které tak dosáhnou 456 miliard dolarů (9,2 bilionu korun), tedy zhruba dvojnásobku dosavadního stavu. Dluhová krize v eurozóně, která vyvolává obavy na světových finančních trzích, patřila na summitu G20 mezi výrazná témata. Předseda evropské komise José Barroso však v pondělí na kritiku mimoevropských členů G20 reagoval podrážděně. „Nenecháme se poučovat,“ prohlásil. 

G20 chválí Čínu za slib, že uvolní kurz jüanu

Návrh závěrečného prohlášení ze summitu také kladně hodnotí Saúdskou Arábii a Čínu. Rijád si vysloužil pochvalu za své rozhodnutí zvýšit produkci ropy, aby se cena suroviny v krizi příliš nezvyšovala. Peking pak účastníci summitu chválí za slib, že Čína uvolní kurz své měny. Umělé podhodnocení yüanu dávalo čínským obchodníkům výhodu na světových trzích.