Ostravské aerolinky CCA prozatím končí, o cestující se postarají ČSA

Ostrava - Ostravské aerolinky Central Connect Airlines zrušily všechny lety. O několik stovek cestujících se postarají ČSA. Central Connect Airlines jsou od letošního května v úpadku, podle dnešního prohlášení ostravské společnosti ale chtějí linky opět obnovit. Na malé výdělky naříkají aerolinky na celém světě. Jen od začátku roku skončilo 14 leteckých společností, mezi nimi i národní dopravci - třeba maďarský Malév. Dlouhodobé finanční problémy hlásí i ČSA.

Firma zastavila lety včera večer. Podle jejího vedení je to proto, že nevydělává dostatek peněz. Aerolinky létaly z Ostravy přes Prahu do pěti měst Evropy. Náhradní spoje pasažérům pomohou zajistit ČSA, které lety také prodávaly. „O cestující se ČSA postarají až do konce června. Přesměrovávají je na alternativní spoje. Dnes večer dokonce poletí speciální linka z Prahy do Ostravy,“ dodala mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Central Connnect Airlines položil nedostatek pasažérů. Řada z nich z Ostravy do Prahy místo letadla cestovala vlakem. Jedna cesta pendolinem, byť třikrát delší, stojí totiž 450 korun, zatímco za letenku na stejné trase zaplatil pasažér dva a půl tisíce. A nejde jen o ceny jízdného. Na Ostravsku je jedna z nejvyšších nezaměstnaností v Česku, a tak místní o svém volnu příliš necestují.

O přežití  nebojují jen malé aerolinky

Finanční problémy mají i velké letecké společnosti. Například České aerolinie jsou ve ztrátě již několik let a letos se to zřejmě nezmění. Teď se národní dopravce stane součástí českého aeroholdingu. „Problém ČSA je dlouhodobý. Právě restrukturalizace v rámci českého aeroholdingu umožňuje i efektivnější nalezení strategického partnera, protože je možné s námi jednat o tom, jaké činnosti, které jsou dnes pod aeroholingem a byly pod ČSA, by chtěl on,“ uvedl premiér Petr Nečas.