Stát chce ještě víc omezit placení v hotovosti

Praha - Platby v hotovosti čeká omezení. Dnes je možné tímto způsobem zaplatit maximálně 350 tisíc korun za jeden den, což se dá obejít rozložením částky do několika splátek. S tím má být konec. Rozhodovat totiž bude celková suma. Pokud parlament novelu schválí, přibude zřejmě i pokut. Limit totiž bude nově platit taky pro půjčky a dary.

Víc peněz v hotovosti například majitel autobazaru přijmout ani zaplatit nesmí. Právě za ojetá auta se v drtivé většině případů jinak než na ruku neplatí. Dnes to autobazary řeší tak, že peníze rozdělí na dvě části, které vyplatí najednou. Do dokladů ale napíší dvě různá data. „V budoucnu to možné nebude. Chceme omezit daňové úniky, chceme omezit praní špinavých peněz,“ dodal náměstek ministra financí Radek Urban.

Kromě autobazarů by novinka mohla zkomplikovat život i řemeslníkům. Peníze i za větší zakázky žádají hned, k pozdějším platbám nemají důvěru. „Skutečně přicházejí do styku s partnery, se kterými se dalších deset, dvacet let neuvidí, tam si dovedu představit, že ta nedůvěra existuje,“ potvrzuje předseda představenstva Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Za porušení zákona přitom hrozí až půlmilionová pokuta. A firmám až desetinásobně vyšší. „Nicméně pokuty jsou v současné době vyměřovány spíše při spodní hranici tohoto limitu,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová. I přesto, že finanční úřady vloni udělily tresty ve 467 případech, hříšníci zaplatili jen něco přes 7 milionů korun.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)