Prodej zájezdů do Řecka díky výsledkům voleb roste

Praha - Prodej zájezdů do Řecka díky výsledkům parlamentních voleb po předchozím poklesu zájmu roste. Za pondělí a úterý prodej zájezdů do země meziročně vzrostl o desítky procent, uvedl výkonný ředitel cestovní kanceláře Fischer Jiří Jelínek. Také se domnívá, že pokud se povede prodej dovolených na poslední chvíli, mohla by destinace skončit jen s desetiprocentním poklesem.

Výrazný růst v prodeji zájezdů do Řecka potvrdila i Pavlína Pešová z cestovní kanceláře Firo-tour. Podle ní meziroční nárůst prodeje za pondělí a úterý přesáhl 30 procent. Nemusí to prý být ale pouze důsledek pozitivní nálady plynoucí z volebních výsledků. Řada turistů se už letos z Řecka v pořádku vrátila, zapůsobit tak mohly ústní doporučení a pozitivní reference, uvedla Pešová.

Viceprezident Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež je ohledně vývoje prodejů zájezdů do Řecka opatrnější. „Bude záležet na tom, jestli ten pozitivní duch s volbami spojený nevyprchá,“ upozornil. Podle něj bude také záležet na výsledcích povolebních vyjednávání a na tom, zda se podaří sestavit vládu.

Každý pátý Řek pracuje v cestovním ruchu

Cestovní ruch je pro Řecko důležitým odvětvím. Na hrubém domácím produktu země se podílí 15 procenty a jedno z pěti pracovních míst v zemi je v cestovním ruchu. Podle řecké centrální banky se příjmy země z turistiky v prvním čtvrtletí propadly meziročně o 15,1 procenta na 396 milionů eur. Počet turistů v zemi se snížil o 11,7 procenta. Výrazně méně přijelo Němců, Rusů a Britů. Nejprodávanějšími destinacemi, které na potížích Řecka vydělaly, jsou Turecko a Španělsko.