Chtěl mobil na splátky, místo toho přišla exekuce

Praha - Uzavřít smlouvu o leasingu může být docela výhodné. Věc, na kterou bychom jinak spoustu let šetřili, máme hned. Počítáme s tím, že ve splátkách zaplatíme o něco více. S čím ale určitě nepočítáme, je, že místo zboží se dočkáme jen exekučního příkazu. A to dokonce až po dvanácti letech.

Milan Šika z Moravských Budějovic si před dvanácti lety, tedy v roce 2000, chtěl koupit mobil na splátky. Zaujala ho reklama leasingové společnosti Triangle a navštívil nejbližšího obchodního zástupce. Telefon mu měl přijít poštou po podepsání smlouvy. Jenže nastal problém. Společnost vyžadovala i souhlas manželky, a protože byl tehdy pan Šika v rozvodovém řízení, nepodařilo se mu jej získat. A tak chtěl smlouvu zrušit.

„Ten člověk, se kterým jsem jednal, tu smlouvu vzal, že ji stornujeme, a přede mnou ji roztrhal a hodil do koše,“ vylíčil další události Milan Šika. „Tak jsem si řekl, že je všechno v pořádku, a pustil jsem to celé z hlavy,“ doplnil.

Pan Šika se domníval, že tím je vše vyřešeno. Smlouvu přece zrušil a telefon nedostal. O sedm let později ale přišel dopis od společnosti Liko ice, ve které firma oznamovala, že jí pan Šika dluží peníze. „Nejdřív jsem vůbec nechápal, o co jde, já jsem nikdy nikomu nedlužil,“ diví se zákazník. A co se stalo? Leasingová společnost Triangle group International, u které měl kdysi pan Šika zájem koupit mobil na splátky, prodala své pohledávky společnosti Liko ice a ta začala po panu Šikovi vymáhat jeho údajný dluh ve výši 30 tisíc korun!

Zajímalo nás, jestli si společnost Liko ice vůbec ověřovala oprávněnost pohledávky, a zajeli jsme do jejího sídla do Otrokovic. Bohužel ani v sídle firmy, ani v místě bydliště jednatele jsme nikoho nezastihli. A tak jsme se vydali tam, kde to všechno vlastně začalo - do Ostravy, do sídla Trianglu.

Triangle: K případu se nemůžeme vyjadřovat

Bývalý jednatel společnosti Triangle group international Pavel Milota je dnes předsedou představenstva akciové společnosti Český Triangl. Rozhovor na kameru odmítl a zaslal nám vyjádření pouze e-mailem. „Všechny dlužné smlouvy jsme po neúspěšném vymáhání vlastními pracovníky předávali advokátní kanceláři, která dle jejich dostupných záznamů evidovala pana Šiku jako nekontaktního a na výzvy nereagujícího člověka. Prodejem této pohledávky byla předána i veškerá dokumentace k této pohledávce kupujícímu, nelze proto v této věci podat bližší informace,“ napsal Milota.

Pan Šika firmě Liko ice napsal dopis, že smlouvu zrušil, žádný telefon nemá, a proto odmítá cokoli platit. Zároveň podal trestní oznámení. „Policie mi ale sdělila, že i kdyby vypátrali toho, kdo má telefon místo mě, tak stejně by vyšetřování museli odložit s nulovým výsledkem, protože promlčecí doba pro tento trestný čin je tři roky,“ popsal.

Od společnosti Liko ice se pan Šika žádné odpovědi nedočkal. Místo toho přišel návrh na vydání rozhodčího nálezu, proti kterému se odvolal. A opět se dva roky nic nedělo. V roce 2010 ale přišlo od okresního soudu rozhodnutí o exekuci. Díky smluvním pokutám, úrokům z prodlení a nákladům na exekuci se dluh vyšplhal na šedesát osm tisíc. Docela dost na to, že pan Šika od Trianglu žádný telefon nemá. A hlavně selský rozum velí, že pokud je promlčen případný trestný čin, měl by snad logicky být promlčen i údajný dluh pana Šiky. Zeptali jsme se na to právníků.

Šika udělal chybu, nenamítal u soudu promlčení

„Dluh byl opravdu promlčen, a to již v ten okamžik, kdy byl pan Šika žalován u rozhodce,“ potvrdil advokát Pavel Nastis. Námitku promlčení ale měl vznést pan Šika. „Pokud žalovaný námitku promlčení nevznese, pak rozhodce ani soud nemůže sám posoudit tu pohledávku tak, že je promlčená, prostě k námitce promlčení se přihlíží pouze tehdy, jestliže dlužník tuto námitku vznese,“ upozornil advokát. Pan Šika už ale peníze zaplatil, obával se totiž, že by mohl v exekuci přijít o zahradu.

Pokud se do podobných problémů nechcete dostat i vy, myslete na to již ve chvíli, kdy se rozhodnete zrušit smlouvu. „Čtenářům bych poradil, ať v takovém případě uzavřou písemnou dohodu o tom, že se ta a ta smlouva ruší, a ať si jedno vyhotovení této dohody uschovají pro případ, že by se stalo něco podobného,“ doporučil Nastis.