Růst v Evropě očekává jen jeden z deseti manažerů

Praha - Finanční ředitelé světových firem se na letošek dívají optimisticky. Šedesát čtyři procent z nich letos čeká ekonomický růst. V Evropě jsou ale očekávání podstatně horší. Růst v regionu očekává jen každý desátý. Téměř polovina velkých evropských podniků však letos plánuje najmout nové zaměstnance. Takové jsou výsledky průzkumu, který provedly společnosti American Express a CFO Research.

„Z Evropy přišla nejhorší čísla. V Evropě je největší překážkou dluhová krize. Ale co se týče zaměstnanosti, tak roste a vytváří se nové pozice. To je optimistická vlaštovka,“ komentoval výsledky průzkumu Michael Fabián, šéf české pobočky American Express.

Optimisté jsou zejména v Indii, v USA a v Mexiku

V globálním měřítku očekává 64 procent finančních ředitelů v tomto roce hospodářskou expanzi. To je méně než v minulém roce, kdy tři čtvrtiny z nich očekávaly, že se na jejich trzích obnoví ekonomický růst. Obnovení hospodářské expanze očekávají finanční ředitelé zejména v Indii (85 procent), v USA (78 procent) a v Mexiku (73 procent). Jejich evropští kolegové jsou skeptičtější a významný růst v regionu očekává pouze jeden z deseti.

Navzdory pesimismu hodlá 44 procent evropských finančních ředitelů vynaložit své finanční rezervy na další růst firmy. Plánují investovat do výzkumu a vývoje (74 procent), rozšiřování provozů a zvyšování počtu zaměstnanců (68 procent). „Firmy chtějí rozpustit část své hotovosti, kterou měly v rezervách pro případ špatných scénářů,“ vysvětlil Fabián.

Dvě pětiny evropských podniků však plánují naopak snížení celkového počtu zaměstnanců, což podle Fabiána svědčí o tom, že řada evropských finančních ředitelů stále ještě pociťuje tlak současných hospodářských problémů. 

V Česku chybí specialisti

Většina evropských podniků potřebuje pracovníky, kteří disponují speciálními dovednostmi, odbornými znalostmi nebo zkušenostmi. Velmi opatrní v nabírání pracovních sil jsou i čeští zaměstnavatelé a 83 procent českých podniků nechce podle společnosti Manpower v příštím čtvrtletí ani přijímat ani propouštět. Zájem je v Česku například o řemeslníky, obchodní zástupce nebo počítačové specialisty.

„Strašně moc chybí technické kvalifikace, IT profese, a potom chybí lidé, kteří třeba, byť s nižší kvalifikací, umí svoji práci dělat dobře,“ řekla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka pro ČR a SR, Manpower. Česká ekonomika bude letos v lepším případě stagnovat, a aby svůj růst v budoucnu obnovila, měla by podle odborníků vedle podpory technických profesí také začít více vyvážet na rostoucí mimoevropské trhy. Teď exportuje víc než 80 procent zboží do Evropské unie.

Celkem 84 procent evropských respondentů si je jistých, že dosáhnou svých cílů růstu stanovených pro rok 2012. Zhruba polovina z nich podotkla, že pro rok 2012 byly stanoveny náročnější cíle růstu než pro loňský rok.