Hypotéky jsou zas o trochu levnější

Praha - Průměrná úroková sazba hypoték v květnu klesla na 3,68 procenta z dubnových 3,7 procenta. Zájem o hypotéky díky úrokovým sazbám a slevovým akcím bank stoupl. Vyplývá to z údajů Fincetrum Hypoindexu.

„Banky snížily úrokové sazby jenom v rámci akcí a bonusů, které ovšem čím dál více podmiňují různými dalšími produkty, které si člověk musí sjednat,“ řekla Monika Hrušová, analytička serveru Hypoindex.cz. Nejnižší za dobu existence ukazatele byly sazby v prosinci, a to na 3,56 procenta.

„Většina bank ponechala v květnu oproti předchozímu měsíci sazby na stejných úrovních, korekci předchozího růstu sazeb banky provedly teprve začátkem června. Mírný pokles Fincentrum hypoindexu tak souvisí s vyšší preferencí levnějších fixací ze strany klientů,“ uvedl vedoucí analytik Fincentrum Hypoindex Josef Rajdl. „Stále je největší zájem o pětiletou fixaci, která má i nejlepší úrokovou sazbu,“ dodala Hrušová.    

Monika Hrušová, analytička serveru Hypoindex.cz:

„Hypotéky už pravděpodobně zlevňovat nebudou, ale zřejmě nadále půjdou dolů ceny bytů. Takže pokud by měl někdo rád výhodnou sazbu i nízkou cenu bytu, doporučuji ještě chvíli počkat.“

V květnu si hypotéku sjednalo 6 309 klientů. Celkový objem takto sjednaných úvěrů stoupl na 10,7 miliardy korun. O měsíc dříve si lidé sjednali 5 435 hypotečních úvěrů za 9,07 miliardy korun. I v květnu banky nabídly řadu akcí na podporu prodeje hypoték. Hypoteční banka nabízí do konce letních prázdnin sjednání hypotéky s progresivním a hypotéky s degresivním splácením bez poplatku za sjednání hypotečního úvěru. Volksbank prodloužila akci, v rámci které klienti mohou využít hypotéky s úrokovými sazbami od 3,19 procenta a poplatkem 1 999 korun.

Rozhovor s Monikou Hrušovou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod