Air France chce propustit více než 5 000 lidí

Paříž - Francouzská letecká společnost Air France plánuje, že do konce příštího roku zruší celkem 5 120 pracovních míst. Tedy zhruba deset procent celkové pracovní síly firmy. Rozhodnutí je součástí plánu na snížení nákladů a dluhu a návratu k růstu v době, kdy firma čelí rostoucí konkurenci a vysokým nákladům na pohonné hmoty.

Celkem 1 710 míst má být zrušeno v rámci přirozeného úbytku zaměstnanců. Zbytek by se mohl uskutečnit prostřednictvím nabídky dobrovolného odchodu za odstupné.

V loňském roce hospodařila francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM s čistou ztrátou 809 milionů eur (20,7 miliardy korun) po zisku 289 milionů eur v roce 2010. Výsledky byly zasaženy vysokými cenami pohonných hmot, politickými nepokoji v arabských zemích, zemětřesením v Japonsku a slabými ekonomickými podmínkami, za kterými stála evropská dluhová krize.

Poté aerolinky v lednu představily tříletý restrukturalizační plán, který má snížit náklady mimo pohonné hmoty o deset procent a zredukovat dluh o dvě miliardy eur. Plán zahrnuje zmrazení mezd, snížení počtu letadel a zlepšení produktivity.