Řekové žádají víc času na stabilizaci ekonomiky

Atény - Nová řecká vláda má před sebou hned ze začátku velké sousto - chystá se požádat mezinárodní věřitele o odložení splnění fiskálních cílů země o dva roky. Programové prohlášení, o kterém jednají špičky vládní koalice, by mělo obsahovat i zmírnění dopadů úspor na nezaměstnané a omezení propouštění ve státním sektoru. Dle konzultační společnosti MSCI je novou hrozbou pro zemi možnost vyřazení ze skupiny vyspělých zemí a návrat mezi rozvíjející se trhy. K přeřazení by však nemělo dojít dříve než v roce 2014.

Poté, co Řekové slyšeli hlasité „Ne“ vůči snaze změkčit podmínky finanční pomoci, přichází tamní nová vláda s úmyslem aspoň odsunout splnění zadaných fiskálních cílů země. Prosadit změny však určitě nebude procházka růžovým sadem, protože s úlevami pro tuto zemi mají někteří státníci špatnou zkušenost.

Podle serveru listu To Vima mezi dalšími body programového prohlášení je kromě vládního závazku zachovat Řecko v eurozóně také například urychlení privatizace státních a polostátních podniků. Zmírnění dopadů razantních rozpočtových škrtů na nízkopříjmové skupiny obyvatelstva by mohlo zahrnovat i opětovné zvýšení minimální mzdy.

Antonis Samaras a Evangelos Venizelos
Zdroj: ČT24

Nově jmenovaný řecký premiér Antonis Samaras by měl dnes oznámit složení nové vlády, jejíž vznik umožnila jeho dohoda s Panhelénským socialistickým hnutím (PASOK) a Demokratickou levicí (DIMAR). Obě tyto strany jsou připraveny vyslovit kabinetu důvěru v parlamentu, ale žádný z jejich předních činitelů by ve vládě zasednout neměl.

Klíčový post ministra financí zaujme dosavadní guvernér řecké národní banky Vasilis Rapanos, blízký socialistům. Rapanos se už dnes zúčastnil jednání o podobě vlády se Samarasem, vůdcem PASOKu Evangelosem Venizelosem a šéfem DIMARu Fotisem Kuvelisem.

Řecko
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Řecku hrozí návrat do „emerging markets“

Řecko se stalo první zemí, které hrozí, že bude vyřazena z prestižní kategorie vyspělých akciových trhů a spadne zpět mezi „emerging markets“, tedy rozvíjející se trhy. Přeřazení Řecka není bezprostřední a patrně nenastane dřív než v roce 2014.

„Řecký akciový trh zaznamenal prudký pokles, který samozřejmě souvisí se situací v Řecku, respektive s jeho ekonomickou situací. Trh se zmenšil velmi výrazně,“ řekl generální ředitel MSCI Dimitris Melas, jehož citovala agentura Reuters.

Řecko už nesplňuje požadavky na velikost trhu, pokud má zůstat v prestižní kategorii. Řecké úřady podle MSCI navíc také nedokázaly rozptýlit nejasnosti kolem určitých transakcí. Pokud bude Řecko z prestižní kategorie opravdu vyřazeno, stane se tak v případě, že země odejde z eurozóny. To je ale scénář, jemuž se nová řecká vláda snaží zabránit.