ECB chce výrazně zpřístupnit úvěry, pomůže tím bankám

Frankfurt - Evropská centrální banka (ECB) se rozhodla výrazně uvolnit pravidla pro požadavky na takzvaný kolaterál, tedy zajištění proti úvěrům, které poskytuje komerčním bankám. Podle německého listu Die Welt má ECB zájem, aby měly komerční banky snazší přístup k úvěrům.

ECB umožní použití širší škály cenných papírů

Zdroje z centrální banky německému listu sdělily, že změny umožní pro účely kolaterálu použít širší škálu cenných papírů krytých hypotékami. Opatření má pomoci hlavně bankám ze Španělska, které si půjčují za horších podmínek než banky z jiných zemí eurozóny.

ECB v rámci svého střednědobého plánu počítá s omezením pravidel pro poskytování ratingů pro státní dluhopisy zemí eurozóny. Kvalitu dluhopisů členských zemí by si banka určovala sama, a to podle toho, zda by tyto dluhopisy byly použity jako kolaterál za úvěry od ECB.

DBRS chystá snížení ratingu

Jednání o změně postoje k ratingům přichází ve chvíli, kdy menší ratingová agentura DBRS chystá snížení ratingu Španělska. DBRS uvedla, že pokud ECB nezmění pravidla pro výpočet kolaterálu, zhorší hodnocení španělských dluhopisů využívaných pro účely zajištění proti levným úvěrům od ECB o dalších pět procent.

Představitelé ECB v průběhu dluhové krize v eurozóně tvrdě kritizovali ratingové agentury za postup, jakým hodnotí schopnost zadlužených zemí splácet závazky. Dali si také předsevzetí, že učiní opatření, aby ratingy od tří nejvýznamnějších agentur neměly tak velký vliv.

„V případě, že o tom Rada guvernérů ECB rozhodne, sníží se tím široce kritizovaný vliv agentur Standard & Poor's, Moody's a Fitch (…) Na druhou stranu by se tím ale mohl zmenšit objem kolaterálu, který mají k dispozici banky v zadlužených zemích,“ tvrdí Reuters zdroj z ECB.