Maďarsko se snaží, o stamiliony eur z EU nepřijde

Lucemburk - Maďarsko nepřijde o 495 milionů eur z kohezního fondu, které mu Evropská unie před časem zmrazila kvůli dlouhodobému překračování povolené míry rozpočtového deficitu. Ministři financí se na základě doporučení Evropské komise dnes rozhodli toto opatření, na jehož základě měli Maďaři přijít o peníze od ledna příštího roku, zrušit.

O blokování peněz z kohezního fondu, ze kterého míří do chudších regionů, rozhodla unie v březnu. Už tehdy ale ministři financí podotkli, že přistoupí-li Budapešť k nápravným opatřením, tak unie tento bezprecedentní krok zruší.

Zrušení tohoto opatření navrhla Evropská komise. Brusel odhaduje, že Maďarsko letos splní plánovaný schodek deficitu ve výši 2,5 procenta HDP. Tím by ho snížilo pod klíčovou hranici tří procent, s níž počítají pravidla EU.

Schodky nad povolenou tříprocentní úrovní má nyní většina zemí EU včetně Česka. Brusel kvůli tomu s nimi vede jednání pro porušení pravidel. Už v lednu komise uvedla, že kromě Maďarska mají aktuálně se schodky a plánovaným harmonogramem pro jejich korekci problémy i Belgie, Malta, Kypr a Polsko. Jenže u nich, na rozdíl od Maďarska, Brusel viděl snahu se situací něco dělat, takže k trestu nepřistoupil.