Libanon trápí nedostatek turistů

Bejrút - Libanon předpokládá, že letos vydělá na cestovním ruchu přes 7 miliard dolarů. A i přes nepokoje v zemi a v okolních státech ji letos navštíví téměř dva miliony turistů. Čísla však příliš radostná nejsou, majitelé restaurací a hotelů už mají pár měsíců na čele velké vrásky.

Bejrút byl dříve oblíbený cíl turistů. Teď jsou tu jen prázdné ulice, zahrádky a restaurace. Některé západní i arabské země totiž varovaly své obyvatele, aby do Libanonu necestovali.

Situace pro místní není jednoduchá

  • „Turismus je na tom špatně, lidé, kteří naši zemi navštívili už dříve, se sem nevrací. Hodně lidí z Perského zálivu se rozhodlo, že k nám cestovat nebudou. Raději navštíví například Turecko,“ tvrdí podnikatel Mohammed Sleim.
  • „Čekáme na návštěvníky, když se rozhlédnete kolem sebe, tak vidíte, že tu zatím nikdo není. Kdysi tady lidé stáli řadu, aby si mohli sednout. Ostatní majitelé chtějí své podniky prodat. Situace pro nás není moc dobrá,“ podotýká Sawsan, manažerka restaurace.
Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)

Vláda věří, že i přes problémy bude turistická sezona stejná jako ta předešlá

Země by tím pádem měla vydělat na 7 miliard dolarů. Podle tamního ministra turistiky je to splnitelný cíl, proti minulému roku se totiž příjmy z cestovního ruchu v prvních čtyřech měsících zvedly asi o pětinu.  

„Očekává se, že letošní sezona bude podobná té minulé. Samozřejmě jsme kvůli situaci v Sýrii ztratili asi 300 tisíc návštěvníků, ale očekáváme, že se situace zlepší,“ říká libanonský ministr turismu Fadi Abboud.