Filipínské módě vévodí látky z tamního konopí

Manila – Jak naplno využít přírodních zdrojů v exkluzivních oborech, vymysleli návrháři na Filipínách. Hitem letošního léta tam jsou dámské šaty z manilského konopí, tzv. abaky. Módní průmysl na něm oceňuje skvělé vlastnosti a odolnost. Vysoká poptávka po abace navíc znamená pro řadu lidí obživu a pro stát potřebné příjmy. Filipíny totiž vévodí světové produkci této suroviny – ostrovní stát díky 90procentnímu podílu na globálním trhu každoročně utrží přes 70 milionů dolarů.

Manilské konopí se získává z kůry stromu. Filipínci je pomocí speciálního ozubeného nože stahují z kmene, kůru umístí mezi dvě prkna a pomocí stěrky z ní odstraňují pryskyřici. Vlákna se poté usuší a vyčistí, díky čemuž získají univerzální bílou barvu. Každé vlákno se jedno po druhém na koncích ručně sváže s dalším. Celé plátno se pak obarví a utká se do příze.„Oblíbila jsem si tato vlákna kvůli tuhosti. Jsou více strukturovaná, nikoliv jako syntetické tkaniny,“ přiznala designérka Dita Sandico-Ongová.

Abaková vlákna jsou na rozdíl od ostatních svého druhu pevnější a odolnější proti vlhkosti. Proto se z nich nejčastěji vyrábějí lana, provazy nebo koberce. Novým trendem jsou textilie. Takzvaná filipínská abaka se začíná objevovat na módních přehlídkách po celém světě.

Filipíny objevují potenciál abaky (zdroj: ČT24)