Řecko žádá zmírnění podmínek finanční pomoci

Atény - Nová řecká vládní koalice chce ze všech sil dosáhnout zrušení některých daní, zastavení propouštění státních zaměstnanců a o dva roky delší dobu na snížení deficitu, než jakou jí předpisují podmínky mezinárodní pomoci. Takovéto stanovisko představila dnes řecká vláda. Požadavek má být přednesen na blížícím se summitu, podlě některých je však nad slunce jasné, že se setká s rázným „NE“.

Obecným cílem je zastavit další snižování platů a penzí a již nezvyšovat daně. Na prohlášení se shodly strany vedené pravicovou Novou demokracií, které podporují mezinárodní program pomoci Řecku, ale chtějí zmírnění jeho podmínek. Vláda rovněž odmítá další propouštění státních zaměstnanců.

Dva roky navíc pro zavedení reforem

Aspoň o dva roky více na zavedení tvrdých rozpočtových reforem, které vyžadují podmínky mezinárodní pomoci, chce řecká vláda. Podle ní by byl konečný fiskální dosažen bez dalšího snižování platů a penzí. Podle nynějších podmínek by Řekové měli požadované změny zavést do poloviny roku 2014.

Řecko je od května 2010 závislé na dvou záchranných plánech, které připravila EU a Mezinárodní měnový fond (MMF). S nezaměstnaností ve výši 22 procent a s prudkým zhoršením životních podmínek získaly na podpoře strany, které zahraniční záchranné balíky odmítaly úplně. Ve volbách nicméně těsně prohrály.

Zda bude nová vláda moci splnit své záměry, závisí na mezinárodních věřitelích. Německo, které na finanční pomoc přispělo nejvíc, jakékoli změny podmínek opakovaně odmítá.

V pondělí dorazí do Atén inspektoři Evropské komise, Evropské centrální banky a MMF, aby přezkoumali finanční situaci země a pokračovali v jednáních, které přerušila dvouměsíční politická krize vyvolaná prvními nerozhodnými volbami.