BIS varuje: Velké banky ohrožují globální ekonomiku

Frankfurt - Velké banky mají stále zájem o rizikové obchody. Skrývají velký výnos, s ním ale přichází i nemalé riziko, že budou investované peníze ztraceny. Ochotu pouštět se do takovýchto obchodů dávají bankám daňoví poplatníci, kteří jsou schopni velké ztráty pokrýt. Informace plynou z výroční zprávy Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS), která je mezivládní organizací sdružující evropské banky.

Finanční sektor se blíží rizikovému profilu

Finanční sektor se blíží „ke stejnému rizikovému profilu, jaký měl před krizí, která začala v roce 2007.“ Velkým bankám příliš nefandí ani ratingové agentury. Moody's Investors Service tento týden snížila úvěrový rating 15 velkých světových bank o jeden až tři stupně. Americká banka J.P. Morgan zas nedávno oznámila ztrátu dvě miliardy USD (41 miliard korun) kvůli své špatné obchodní strategii.

BIS fandí bankovní unii

Vytvoření bankovní unie by mohlo snížit horečku, která nyní sužuje společnou evropskou měnu, a získat další čas pro vlády, aby vytvořily pro euro dlouhodobě životaschopnou pevnou půdu pod nohama. Schválení bankovní unie BIS by mělo být důležitým impulsem pro návrh na vytvoření jednotného dozorového orgánu pro velké banky v eurozóně, celoevropského fondu pro pojištění vkladů a fondu, který by pomáhal nadnárodním bankám při potížích.

Společná bankovní pravidla by měla podpořit důvěru v euro, protože střadatelé nebudou mít dále důvod stahovat své peníze z bank kvůli obavě z jejich krachu. Z řeckých bank vybrali klienti od začátku roku 2010 téměř 30 procent vkladů.

Španělská banka
Zdroj: ČT24

Vyhlídky světové ekonomiky podle BIS nejsou růžové

Ekonomický růst zůstane ještě nějakou chvíli slabý a zvláště Irsku, Španělsku a USA hrozí dlouhodobě vysoká nezaměstnanost. Rapidní růst úvěrů na rozvíjejících se trzích, jako Brazílie, Turecko a Thajsko, pak přináší riziko nové finanční krize v těchto zemích.