Philip Morris chystá „zdravější“ cigarety - sníží riziko chorob

New York - V laboratořích světoznámého výrobce cigaret Philip Morris se nezahálí, po poslední inovaci těch samozhasínacích by měly spatřit světlo světa „zdravější“ cigarety, které mají místo škodlivého dýmu produkovat aerosol. Produkt s názvem NGP je testován ve švýcarských laboratořích, první krabičky by měly být k dostání mezi roky 2016 a 2017.

Výrobu nebude mít na starosti žádná ze stávajících továren, gigant si hledá novou lokalitu v Evropě. Cena krabičky se bude odvíjet od výše spotřební daně, údajně by však měla stát jako současné dražší značky.

„Ano, zaměřujeme se na vývoj tabákových výrobků, u kterých je vědecky podložené, že snižují riziko chorob způsobených kouřením a které jsou přijatelné pro dospělé kuřáky jako alternativa k tradičním cigaretám,“ říká Andrea Gontkovičková, členka představenstva českého zastoupení Philip Morris.

Odborníci soudí, že kroky společnosti jsou logické. Jde o reakci na stále přísnější protikuřácká pravidla a legislativní omezení v různých zemích. „Výrobci se pochopitelně snaží přijít s něčím, co jim umožní kompenzovat různé zákazy kouření kvůli jeho škodlivým účinkům,“ podotýká makléř České spořitelny Radim Kramule.

Méně škodlivé cigarety se snaží vyrobit všichni větší výrobci, Morris je však pravděpodobně s vývojem nejdál. Jako alternativa k těm klasickým mají totiž šanci na proražení. „Zájmu o alternativní kuřácké produkty napovídá i nynější výrazný úspěch elektronických cigaret se širokou nabídkou různých nikotinových příchutí a náplní,“ tvrdí analytik společnosti Conectium Jiří Zendulka.

Společnost koupila patent od investorů, jedním z nich je i Jed Rose, ředitel Duke University's Duke Center for Nicotine and Smoking Cessation Research. Podrobnosti o obchodu zveřejněny nebyly. Stejně tak ani není jasné, jakou bude mít cigareta formu a zdali bude obsahovat tabák. Informace sdělil finanční server MarketWatch.

Odbyt klasických cigaret v Česku stále klesá, každý rok zhruba o dvě procenta. Loni se v tuzemsku prodalo na 20 miliard kusů cigaret. Naopak zájem o elektronické cigarety, které jsou v nabídce odchodů od roku 2005, každým rokem několikanásobně roste. U těchto cigaret indukuje proud z baterie z nikotinových náplní jen páru.