Španělsko oficiálně požádalo o finanční injekci pro své banky

Madrid - Španělsko dnes oficiálně požádalo o pomoc pro své banky. Eurozóna je připravena poskytnout až 100 miliard eur (2,6 bilionu korun). Španělský ministr hospodářství Luis De Guindos uvedl, že konečná výše finanční pomoci bude stanovena později. Podle některých ekonomů je podpora španělského bankovního sektoru pouhou předehrou pro zahraniční pomoc určenou přímo španělskému státu.

Částka bude podle ministra dostatečná k pokrytí bankovních potřeb i k vytvoření dodatečného ochranného nárazníku. Ministr rovněž potvrdil, že hodlá do 9. července podepsat předběžnou dohodu o pomoci zahrnující podrobnosti.

„Jsem si jistý, že během několika týdnů budeme schopni podepsat příslušné memorandum, a pokročíme tak v restrukturalizaci španělských bank,“ uvedl evropský komisař pro hospodářské záležitosti Olli Reh.

Audit ukázal, kolik je do bank potřeba napumpovat

Podle auditu konzultačních firem Roland Berger a Oliver Wyman by španělské banky mohly potřebovat finanční injekci v rozmezí 51 až 62 miliard eur. Španělské banky se stále nevzpamatovaly z dopadů krize na tamním realitním trhu, která trvá už od roku 2008. Banky mají ve svých úvěrových portfoliích značné objemy nesplácených úvěrů, které ohrožují likviditu a znemožňují jejich ozdravení.

Miliardy pro banky předehrou pro pomoc celé zemi?

Někteří ekonomové se podle agentury Reuters domnívají, že podpora španělského bankovního sektoru je pouhou předehrou pro zahraniční pomoc určenou přímo španělskému státu. Náklady španělské vlády na půjčky se minulý týden kvůli nedůvěře investorů vyšplhaly nad sedm procent. To je hranice, po jejímž překonání byly vlády Řecka, Irska a Portugalska nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Telefonát Ľubicy Zlochové (zdroj: ČT24)