Není pstruh jako pstruh - odhaleny toxické látky

Praha - Není pstruh jako pstruh, dTest odhalil u tuzemských českých rybích farem nedostatky - pstruzi obsahují nepovolené toxické látky. V rámci testu bylo zkontrolováno 17 vzorků pstruha duhového, nepovolené látky obsahovaly tři z nich. Časopis předal podnět Státní veterinární správě (SVS). Majitel Pstruhářství Mlýny, u kterého dTest rozvněž odhalil nedostatky, se ostře ohradil - pochybné látky prý nikdy nebyly používány.

Zjištění se předalo Státní veterinární správě

„Nelze zcela vyloučit, že došlo k nelegálnímu používání nepovolených látek. Naše zjištění proto předáváme k dalšímu šetření Státní veterinární správě ČR,“ uvedla šéfredaktorka časopisu Ida Rozová.

Problém ve Velkém Meziříčí, Chlumci nad Cidlinou a Pstruhářství Mlýny

  • Pstruzi z Rybářství Velké Meziříčí obsahovali leuko-formu malachitové zeleně. Ta dokáže hubit parazity a zbavuje ryby plísní. Zároveň však má negativní účinky na ryby samotné a potenciálně na jejich konzumenty. „V rybách chovaných pro potravinářské účely nesmí být látka obsažena,“ řekl v reakci na zjištění časopisu mluvčí SVS Josef Duben. V opačném případě se podle něj maso nesmí dostat do tržní sítě. Velkomeziříčské rybářství již před dvěma lety dostalo za použití zakázané látky pokutu.
  • Mírně překročený limit podobně působící krystalové violeti byl zjištěn také u vzorku ze Pstruhařství Mlýny. Jan bláhovec, majitel Pstruhářství Mlýny, se vůči zveřejněným výsledkům ohledně své farmy důrazně ohradil. „Naše farma tuto látku ani jiné zakázané látky nikdy nepoužívala a naprosto odmítám výsledky zveřejněných testů. Za kvalitu našich ryb se zaručuji vlastním jménem.“ Celé vyjádření naleznete ZDE.
  • Leuko-forma krystalové violeti, i když v množství nižším, než je limit, se vyskytovala i v pstruzích z Rybářství Chlumec nad Cidlinou.

„Pokud by k nálezu došlo při veterinární kontrole, s největší pravděpodobností by zakázala uvedení pstruhů na trh a nařídila chov pod dozorem, dokud obsah nepovolené látky neklesne,“ řekla Rozová.