Direct Pojišťovna končí s pojistnými smlouvami a stahuje se z ČR

Praha - Direct Pojišťovna nebude ode dneška prodávat v tuzemsku nové pojistné smlouvy. Jde o strategické rozhodnutí jejího stoprocentního vlastníka společnosti RSA. Pojišťovna sjednává smlouvy výhradně prostřednictvím telefonu a internetu. Důvodem postupného ukončení podnikání jsou nepříznivé podmínky na českém trhu. Ukončení činnosti bude trvat několik let. Monentálně má pojišťovna zhruba 74 000 aktivních pojistných smluv.

Současné pojistné smlouvy jsou platné i nadále. Po vypršení jejich platnosti se ale již neobnoví. Důvodem utlumení činnosti v ČR jsou nepříznivé podmínky na českém pojistném trhu, které prý neumožnily docílit dostatečné velikosti a ziskovosti v přijatelném časovém horizontu pro RSA.

„Nyní už novou smlouvu uzavřít nelze. Zákaznické centrum funguje kvůli stávajícím klientům. Proces ukončení činnosti v ČR bude trvat několik let,“ řekl mediální zástupce RSA Radovan Suk. Pojišťovna má přibližně 74 000 aktivních pojistných smluv.

Generální manažer RSA pro střední a východní Evropu Andrew Burke:

„Naší strategií je dosáhnout na vybraném trhu určité velikosti, jež nám umožní vytvářet udržitelný zisk. S ohledem na situaci a vývoj českého pojistného trhu si uvědomujeme, že v ČR toto v rozumném časovém horizontu možné nebude, a proto jsme učinili obtížné rozhodnutí se z trhu stáhnout. Jsme připraveni dostát všem svým závazkům, dokud nebude naše podnikání v Česku ukončeno.“

Podíl Directu na trhu činil 0,3 procenta

Pojišťovna Direct zvýšila za první čtvrtletí výběr pojistného meziročně o dvě procenta na 82 milionů korun. Celkem tuzemské pojišťovny vybraly za první tři měsíce na pojistném 30,2 miliardy korun. Podíl Directu na pojistném trhu tak činil 0,3 procenta.

Pojišťovna vstoupila na český trh v polovině května 2007 s přímým prodejem autopojištění. Nejdříve nabízela povinné ručení, které pak doplnila o havarijní pojištění. V dubnu 2009 rozšířila nabídku o pojištění majetku a odpovědnosti občanů a od loňského podzimu nabízí klientům také cestovní pojištění.

Vlastníkem Direct pojišťovny se v červnu 2009 stala britská pojišťovací skupina RSA Insurance Group Plc.