Policie neprokázala, že exmanažeři Bestsportu při stavbě O2 areny pochybili

Praha – Vyplacení 300 milionů korun bývalému managementu společnosti Bestsport při stavbě pražské O2 areny, které bylo nad rámec standardního platu, nebyl trestný čin. Policie tak musela podle mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánky Zenklové případ 31. května odložit. „Státní zástupkyně si vyžádala k věci spisové materiály, aby mohla toto rozhodnutí přezkoumat,“ uvedla mluvčí. Podle ní bude žalobkyně zároveň rozhodovat o stížnosti, která byla proti odložení podána. V současné době se čeká na doplnění odůvodnění stížnosti.

Bývalí manažeři společnosti Bestsport měli vedle pracovněprávních i smlouvy jako podnikatelé. Například Oldřich Kračmer z investičního oddělení firmy si podle dřívějších informací České televize k běžnému platu v Bestsportu vyfakturoval 39 milionů korun za administrativní služby. Jeho kolega Karel Hudera, koordinátor výstavby, si prý navíc vypracováním manuálu postupu prací vydělal 37,5 milionu. Vladimír Klimeš z administrativy si zajišťováním investičního záměru hala Sazka přišel údajně na 8,5 milionu.

Všechny štědře honorované smlouvy byly podle auditu bezdůvodné. Nikdo z lidí na kritizovaných smlouvách už v Bestsportu nepracuje, prý šlo zhruba o deset až dvacet lidí či subjektů.

Výstavba O2 areny vyšla na skoro sedm miliard korun. O další zhruba 1,5 miliardy Kč ji podle televize prodražily věci jako vypracování projektu nebo právě poradenské a zprostředkovatelské činnosti. Znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young ocenil hodnotu O2 areny na nejvýše 1,57 miliardy. Kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské areny se do insolvence a následně do konkurzu dostala společnost Sazka.   

Hala nyní slouží jako zajištění dluhopisů vydaných kvůli její stavbě. Provozovatelem a vlastníkem O2 areny je společnost Bestsport, která je od loňského května v úpadku. Pokud Vrchní soud v Praze neschválí plán její reorganizace, společnost spadne do konkurzu. Bestsport má stejné akcionáře jako Sazka, tedy sportovní svazy. 

Vydáno pod