Věhlasný Fender rozezvučí struny na burze

New York – Výrobce legendárních elektrických kytar Fender míří na burzu. Firma, jejíž produkty si v minulosti oblíbily největší hudební hvězdy, vkročí na akciový trh Nasdaq. Firma chce vstupem na burzu získat 200 milionů dolarů a výrazně tím zmírnit současný dluh. Síla značky i fakt, že část akcií budou vlastnit populární zpěváci, by mohla investory nalákat.

Kytary Fender rozeznívaly koncertní haly i pod rukama Erica Claptona nebo Kurta Cobaina. Jimi Hendrix ji má dokonce vyobrazenou na svém hrobě. Nově bude moct podíl ve Fender Musical Instruments, pod kterou patří i výrobci bicích nástrojů, držet každý. „Jistý balík akcií bude nabízet hudebníkům, kteří používají kytary Fender, a to může být zajímavá záležitost pro drobné akcionáře nebo pro drobné investory - vlastnit stejnou akcii jako Eric Clapton nebo Mark Knopfler,“ komentoval ředitel Patria Corporate Finance Jakub Burda.

Nehledě na skvělou pověst firmu v současnosti tíží 250milionový dluh, což byl jeden z hlavních podnětů ke vstupu na burzu. S tržbami zamíchala hospodářská krize a předloni se Fender dokonce propadl do ztráty. Firma je ale v prodeji elektrických kytar ve Spojených státech stále jedničkou a další možnosti se jí otevírají v Asii, kde zájem o hudební nástroje roste.

Vstup na akciový trh má Fenderu pomoci z dluhů (zdroj: ČT24)