České víno v zámoří chutná, odvezlo si 80 medailí

Brno - Moravští vinaři jsou právem pyšní. Jejich vína a sýry totiž lidem za oceánem učarovaly. Z mezinárodní výstavy vín v San Franciscu si domů odváží pěkných 80 medailí. Obhájili i loňský titul za nejlepší víno konkrétní odrůdy. Soutěžilo 4 500 vín z celého světa, z Česka se účastnilo 115. Výsledek je dvakrát lepší než loni.

Nejprestižnější ocenění skončilo jako loni ve Vinařství Líbal z Horních Dunajovic

Už podruhé za sebou získalo nejprestižnější ocenění za nejlepší víno dané odrůdy a Velkou zlatou medaili Vinařství Líbal z Horních Dunajovic na Znojemsku za Tramín červený, výběr z hroznů 2011. Loni toto ocenění vinařství získalo za svůj Sauvignon. Velké zlaté medaile si ze Spojených států přivezli i tři další vinaři. Čtyři další získali zlaté medaile a do celkového počtu patří ještě 31 stříbrných a 41 bronzových medailí.

Marek Babisz, Národní vinařské centrum:

„Vinařství Líbal po roce obhájilo v San Franciscu vítězství v kategorii a Velkou zlatou medaili, což se ještě žádnému našemu vinařství na prestižní světové soutěži vín nikdy nepodařilo. Tento úspěch a přibývající medaile jsou důkazem o stále rostoucí kvalitě našeho vinařství.“

Se svými vzorky soutěží velká i malá vinařství z České republiky. „Soutěže se účastní špička z celého světa. Naši vinaři tam posílají to, čím se chtějí pochlubit. Soutěží stejného významu je během roku po celém světě do desíti,“ řekl mluvčí Národního vinařského centra Daniel Kříž.

Jedinou podmínkou pro přihlášení je zápisné, na které vinařům přispívá Vinařský fond. Ocenění vinařům pomůže prosadit se na trhu. Vinaři z jižní Moravy letos za oceánem uspěli už na výstavě Sélections Mondiales des Vins Canada, která je největší mezinárodní vinařskou soutěží na severoamerickém kontinentu.

Vydáno pod