Ministerstvo zpřísní podmínky pro délku splatnosti faktur

Praha – Ministerstvo spravedlnosti zpřísní podmínky pro platby dodavatelům či poskytovatelům služeb. Za zboží nebo služby má dodavatel dostat zaplaceno maximálně do 60 dní – soukromníci ještě můžou lhůtu za určitých podmínek překročit, pro stát ale má být definitivní. Ministerstvo si došlápne na platební morálku pod tlakem Evropské unie i kvůli krizi a zavedené praxi – opožděné platby jsou totiž velkým nešvarem, který ztěžuje fungování hlavně malým a středním podnikům.

„Stává se, že státní zakázky mají prodlení s platbou, což pro nás znamená, že nemůžeme zaplatit svým dodavatelům nebo zaměstnancům, dodavatel to chce samozřejmě hned, když nám doveze surovinu,“ říká podnikatel Radek Zajíc. Jeho firma vaří, peče a poskytuje i cateringový servis, a to nejen soukromníkům, ale i několika ministerstvům a státním institucím.

Špatné zkušenosti s úhradou faktur od státu mají podle studie Hospodářských novin hlavně pekařství, potravinářské a nápojářské firmy, autodopravci a subdodavatelé všeho druhu. Hospodářská komora problém přiznává. V extrémních případech se podnikatelé mohou od státu dočkat zaplacení třeba až po 8 měsících.

Kdy dostane firma zaplaceno za dodané zboží nebo služby dnes záleží prakticky jen na vzájemné dohodě. Nově by zákon zavedl lhůtu splatnosti 30 dní, pokud by se strany nedohodly jinak. Maximálně by ale peníze měly přijít za 60 dní. Později už jen tehdy, pokud by to nebylo hrubě nespravedlivé vůči věřiteli. Pro stát by 60denní lhůta měla být nepřekročitelným maximem. „V případě, že dlužník nezaplatí v dané lhůtě, tak se dostává do prodlení, hrozí mu úroky z prodlení a možný soudní spor, který by samozřejmě prohrál,“ uvedl bývalý ministr Jiří Pospíšil.

Ministr průmyslu a Pospíšilův stranický kolega Martin Kuba chce pravidla ještě zpřísnit a dosáhnout toho, aby stát v případě vlastních zakázek musel zaplatit už do 30 dní a to nejen hlavnímu dodavateli. „V momentě, kdy stát bude hledat aktiva jak českou ekonomiku co nejvíce jakoby rozhýbat, tak jsem přesvědčen, že bychom měli hledat 30denní splatnost i v rámci subdodavatelských vztahů,“ uvedl Kuba. Experti obou ministerstev se nad návrhem ještě budou scházet. Jako členský stát unie ale musí Česko opožděné platby upravit do poloviny března příštího roku.

Ministerstvo si došlápne na lhůty splatnosti (zdroj: ČT24)