Czech Coal bude do Opatovic dodávat uhlí do konce roku

Most - Společnost Czech Coal zajistí opatovické elektrárně dodávky uhlí do konce roku 2012. Ovšem proti rozhodnutí soudu, který firmě tuto povinnost v pondělí uložil, se odvolá a s dodávkami přestane, pokud soud odvolání uzná.

O předběžném opatření rozhodl Krajský soud v Ústí nad Labem  v pondělí. „Návrh spočíval v uložení povinnosti dodávat hnědé energetické uhlí v roce 2012 a 2013. Soud návrhu v části týkající se roku 2012 vyhověl a v části týkající se roku 2013 návrh zcela zamítl,“ uvedla mluvčí společnosti Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová s tím, že firma proti usnesení podá odvolání ještě tento týden.

Podle Elektráren Opatovice je rozhodnutí soudu úspěchem, a to kvůli obnovení dodávek uhlí. „Čekáme na první vlak s uhlím, ale zůstáváme ostražití a vstřícní dalšímu jednání. Zároveň pracujeme na zajištění dlouhodobých dodávek a hledáme další alternativy,“ prohlásil mluvčí elektrárny Petr Zadák. Ke konkrétním možnostem, odkud by elektrárna mohla uhlí získat, se nechtěl vyjadřovat.

Uhlí přestal Czech Coal dodávat do elektrárny Opatovice, která zásobuje teplem především Pardubice a Hradec Králové, 7. června s vysvětlením, že mu elektrárna dluží zhruba půl miliardy korun. Elektrárna ale naopak tvrdí, že má u těžaře přeplatek a že mu zřejmě jde o jiné věci.

Smlouva měla původně platit do roku 2015

Obě strany měly smlouvu do roku 2015, obnášela dodávky 1,8 milionu tun uhlí. A Opatovičtí tvrdí, že i kdyby smlouvu Czech Coal vypověděl, dodávat musí až do konce roku 2013. „Případné odstoupení od smlouvy by mělo nabýt účinnosti až na konci následujícího kalendářního roku,“ uvedl v pondělí mluvčí elektrárny Petr Zadák. Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů. Ročně spotřebovává až dva miliony tun hnědého uhlí, což je dvacetina celého objemu těžby v Česku.

Elektrárny Opatovice
Zdroj: ČT24

Opatovickou elektrárnu vlastní Energetický a průmyslový holding (EPH), který s Czech Coal nemá příliš dobré vztahy. Czech Coal v posledních letech tlačí na cenu uhlí, kterou se snaží zvýšit na úroveň zhruba 70 korun za gigajoule. EPH společně vlastní Daniel Křetínský a finanční skupiny J&T a PPF, Czech Coal patří Pavlu Tykačovi.