Spořit na penzi je nutnost, důchody čeká strmý propad

Praha - Státní důchody čeká strmý propad, v roce 2050 poměr průměrného nástupního důchodu k průměrné mzdě klesne ze současných 46 procent na 26. Vstup do druhého pilíře penzijní reformy se vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Studii pro ČSOB Penzijní fond Stabilita zpracoval institut IDEA. Vláda si bude muset příští rok na výplatu důchodů půjčit šedesát miliard korun, kdyby to neudělala, došly by jí peníze na penze už na začátku listopadu.

Dnes lidé s průměrnou mzdou 25 000 korun vstupují do penze s částkou 11 240 korun, dnešní třicátníci by od státu dostali jen 6 500 korun. Propad životní úrovně se musí očekávat. „Není jiná cesta krátkodobě než omezit dopad na zvyšování důchodového účtu sníženým tempem růstu penzí,“ tvrdí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, který rovněž nastínil, že kdyby k reformě nedošlo, choval by se stát nezodpovědně vůči mladé generaci, na kterou by v období stáří už ve státní kase žádné peníze nebyly.

„Výsledky studie jsou pádným argumentem na mezi Čechy stále nebezpečně rozšířené spoléhání na stát. Nějakou penzi od něj dostanou, ale na plnohodnotný život to v žádném případě stačit nebude,“ uvedl analytik institutu Ondřej Schneider.

Tato situace podle studie zvyšuje výhodnost vstupu do druhého pilíře pro mnohem širší skupinu lidí, než se dosud předpokládalo. Poslední výpočty expertů ČSOB z počátku roku hovořily o výhodnosti pro 35 procent dospělé populace, při zohlednění pohledu CERGE-EI by to bylo okolo 40 procent.

Ženám se vyplatí spíše první pilíř, který je založený na průběžném přispívání do systému. Pro muže ve věku 20 až 35 let je nejvýhodnější pilíř druhý, který spočívá v tom, že si lidé budou moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. Nyní činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku dvou procentních bodů ze svého.

Spoření bude dobrovolné. Pokud ale lidé do nového pilíře vstoupí, nebudou už moci přestat spořit. Čerpání důchodu bude možné jen formou penze buď doživotně, nebo po dobu 20 let. Jednorázové výběry na rozdíl od současného penzijního připojištění možné nebudou.

S odložením reformy se nepočítá

S odložením důchodové reformy ani se zrušením stropů na sociální pojištění Nečasova vláda nepočítá. Podle ní by mohly oba kroky českou ekonomiku poškodit. Naopak, na rozjezd velké důchodové reformy se spoléhá. Díky ní bude moci stát za deset a více let na penze vydávat méně.

Vydáno pod