Bankrot: Kalifornský Stockton dluží 26 milionů dolarů.

Stockton  - Kalifornský Stockton se chystá na bankrot, stane se tak největším městem ve Spojených státech, které nezvládlo své finance. Městská rada sice jednala s věřiteli o posledních možnostech jak bankrot odvrátit, vše však skončilo nezdarem. Jednání o odvrácení krachu mohou ještě neformálně pokračovat.

Podle mluvčí města se má projednávat sestavení rozpočtu, jímž se bude město řídit v době bankrotu. O této variantě rada přemýšlela od února. Návrh rozpočtu minulý týden předložil správce města Bob Deis.

Plán předpokládá, že městu se nepodaří dohodnout s věřiteli, kterých má celkem 18. Před novým fiskálním rokem, který začíná 1. července, už má Stockton deficit asi 26 milionů dolarů (asi 537 milionů korun).

Ve snaze vyrovnat deficit rada počítá s tím, že odloží splátky dluhu ve výši 10,2 milionu dolarů. Tento krok téměř jistě způsobí, že ratingové agentury ještě víc srazí hodnocení schopnosti města splácet dluhy. Počítá se také s omezením výplat zaměstnanců a příspěvků k důchodu. Díky tomu lze podle rady ušetřit dalších 11,2 milionu dolarů.

Zhruba sedm milionů dolarů má městu ušetřit i snížení příspěvků na zdravotní péči bývalých zaměstnanců, kteří odešli do starobního důchodu. Nižší příspěvky chce město vyplácet jeden rok, pak je chce postupně úplně zrušit.

Stockton má zhruba 292 000 obyvatel a leží 135 kilometrů východně od San Franciska.

Města v Kalifornii nemohou hned vyhlásit bankrot, aniž by se nejprve nepokusila vyjednávat s věřiteli. Nařizuje to zákon, který byl přijat po bankrotu jiného kalifornského města Vallejo v roce 2008.

Vydáno pod