Juračka: Kvalita potravin na domácím trhu se nezhoršila

Praha – Kvalita potravin v tuzemských obchodech se nezhoršila, tvrdí prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Zdeněk Juračka. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která prakticky každý týden na pultech obchodů zjistí u potravin různé nedostatky, by podle Juračky neměla vyvolávat mezi spotřebiteli paniku. Naopak Potravinářská komora (PK) hájící zájmy tuzemských výrobců kontroly oceňuje.

„PK ČR vítá zintenzivnění kontrol SZPI v obchodních sítích, protože podle jejich výsledků se ukazuje, že mají výrazné opodstatnění. Podle našeho názoru je třeba ještě dále prohloubit kontroly zejména dovozových potravin,“ konstatovala mluvčí komory Dana Večeřová. S opodstatněním kontrol souhlasí i Juračka, ale dodává, že podíl nedostatků v oblasti prodeje potravin je mizivý.   

Juračka tvrzení opřel o statistiky jednoho z obchodních řetězců, který ve svých prodejnách za tři měsíce prodá zhruba 38 milionů výrobků. Negativní nálezy SZPI se prý týkaly většinou nebaleného zboží a tvořily 0,0011 promile ze všech prodejů. Juračka vypočítal, že z milionu prodaných výrobků u pultu jsou jeden až dva prodeje se závadou, která spočívá v prodeji prošlého či klamavě označeného zboží.

Příjemným překvapení pro Juračku je však fakt, že k ryze českému obchodu, zejména k tomu družstevnímu, který má regionální princip ve vínku, se přidaly zahraniční obchodní řetězce. To znamená, že i zahraniční řetězce nakupují od tuzemských výrobců potraviny. Je to prý důsledek toho, že Češi začínají koukat na místo původu potravin. Jakmile lidé ví, že se jedná o ryze český výrobek a ještě z jejich regionu, tak nekoukají tolik na cenu a výrobek koupí, říká Juračka.   

Ministr zemědělství chce, aby se na trh dostávalo více kvalitních a českých výrobků

Ministr zemědělství Petr Bendl letos dvakrát se zástupci SOCR jednal. „Bylo dohodnuto vytvoření pracovní skupiny, která by se měla věnovat prezentaci činnosti a kontrol státních dozorových orgánů a také bariérám při uvádění tuzemských a regionálních potravinářských výrobků na maloobchodní trh,“ řekl mluvčí MZe Jan Žáček. Ministerstvo podle něj chce, aby se na trh dostávaly nejenom nezávadné potraviny, ale také kvalitní a pokud možno české produkty.        

SZPI od začátku letošního roku intenzivně kontroluje prodejny potravin a prakticky nemine týden, kdy by inspektoři na pultech obchodů nezjistili prošlé či špatně označené potraviny. Obchodníci také často nedodržují podmínky skladování a některé potraviny podle SZPI obsahují náhražky, které ale nejsou uvedeny na jejich obalu.

Telefonát prezidenta SOCR Zdeňka Juračky (zdroj: ČT24)