Dukovany mají po modernizaci výkon jako Temelín

Dukovany - V jaderné elektrárně Dukovany dnes slavnostně ukončili sedmiletou modernizaci. Během projektu nazvaném EDU+ bylo vyměněno všech osm turbosoustrojí vyrábějících elektřinu za modernější a výkonnější. Dnes odvezli poslední starý generátor. Výkon se tak zvýšil z 1760 na 2000 MW, tudíž na úroveň Temelína.

Elektrárně přibylo 240 megawattů

„Je to jako by k osmi původním turbínám přibylo novorozeně, virtuální turbína Kateřina o výkonu 240 megawattů,“ uvedl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Poslední starý generátor putoval dnes po výměně do stanice zdroje chladu ve střeženém areálu elektrárny. „Tam bude jako rezervní čekat na případ, že by se jeden z nových strojů pokazil,“ dodal mluvčí.

Poslední vyměňovaný stator byl vyzdvižen ze strojovny turbogenerátorů pomocí dvou spřažených jeřábů. Jen stator vážil 190 tun, celý generátor má váhu 250 tun. Staré turbíny pojmenované ženskými jmény Marie, Alena, Zdena, Irena, Dáša, Lenka, Gerda a Marta pocházely z let 1985 až 1987.

Dukovany, starší ze dvou českých atomových elektráren, byly i v minulém roce největším domácím zdrojem elektřiny. Výroba proudu v tamních blocích se v meziročním porovnání zvýšila o 1,3 procenta na 14,369 terawatthodin. Byl to druhý nejlepší výkon v téměř sedmadvacetileté historii Dukovan.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)