Americký soud nařídil zastavit prodej tabletu od Samsungu

San Francisco - Americký soud nařídil jihokorejské společnosti Samsung Electronics, aby zastavila prodej svého tabletu Galaxy Tab 10.1 ve Spojených státech. Soud tak vyhověl žádosti rivala Apple. Ten tvrdí, že Samsung nezákonně okopíroval design jeho populárního tabletu iPad. Rozhodnutí představuje pro Apple významné vítězství v globální právní bitvě kolem patentů na technologie pro tablety a chytré telefony. Tablety Galaxy používající operační systém Android firmy Google jsou mnohými odborníky považovány za hlavní konkurenci pro iPady.

„Ačkoli má Samsung právo konkurovat, nemá právo konkurovat nepoctivě tím, že zaplaví trh produkty porušujícími zákon,“ prohlásila soudkyně Lucy Kohová. Ta již dříve upozornila, že tablety Galaxy Tab 10.1 a iPad jsou „v podstatě k nerozeznání“. Společnost Apple by podle ní byla „nenapravitelně poškozena“, pokud by pokračoval prodej tabletu Galaxy 10.1.

Rozhodnutí soudu Samsung zklamalo. „Podnikneme nezbytné právní kroky. Neočekáváme, že toto rozhodnutí bude mít výrazný dopad na naše podnikání, protože disponujeme pestrou nabídkou produktů Galaxy Tab,“ uvedl Samsung.