České aerolinie vloni hospodařily se ztrátou 241 milionů korun

Praha – České aerolinie vloni hospodařily se ztrátou 241 milionů korun. Tržby společnosti klesly zhruba o 4,6 miliardy na 16,9 miliardy korun. Výsledky jsou ale ovlivněny tím, že v předchozím roce společnost prodala větší množství dlouhodobého majetku.

České aerolinie v roce 2011 hospodařily se ztrátou 241 milionů korun před zdaněním, když o rok dříve vykázaly zisk před zdaněním 76 milionů Kč. V tomto zisku však byly započítány tržby z prodeje dlouhodobého majetku za téměř 2,7 miliardy korun, zatímco loni aerolinky prodaly majetek jen za asi 876 milionů Kč. Tržby firmě loni klesly zhruba o 4,6 miliardy na 16,9 miliardy Kč. V tiskové zprávě to dnes uvedly ČSA.

České aerolinie jsou národní letecká společnost České republiky, původně Československa, se sídlem na Ruzyňském mezinárodním letišti v Praze. Provozují pravidelné linky do řady evropských měst a destinací v západní Asii. Provozují také řadu charterových linek, na českém trhu patřily mezi největší charterové dopravce. Slouží také jako cargo dopravce. V roce 2011 ČSA přepravily 4,2 milionu cestujících.

Negativní dopad do nákladů dopravce měl podle prezidenta ČSA Phillippa Moreelse rapidní nárůst cen pohonných hmot. Náklady na palivo se meziročně zvýšily téměř o 40 procent. Podle Moreelse se do loňských výsledků rovněž negativně promítly finanční závazky za letadla objednaná v minulosti. Na jejich pokrytí společnost použila výnosy z převodu dceřiných organizací do Českého Aeroholdingu. Za rok 2011 musely aerolinie do nových letadel investovat téměř miliardu korun, dodal.

České aerolinie vloni pokračovaly v restrukturalizačním plánu spojeném s omezením letových destinací a redukcí zaměstnanců. „Personální náklady se Českým aeroliniím podařilo vloni meziročně snížit o téměř třetinu, velikostí flotily se společnost vrací k adekvátnímu stavu odpovídajícímu dopravní síti a tržnímu potenciálu malého lokálního trhu,“ uvedl Moreels. 

Celkový počet letů, které ČSA loni uskutečnily, se meziročně snížil o 17,4 procenta. O 7,5 procenta na 4,25 milionu se aeroliniím meziročně snížil počet přepravených pasažérů. Hospodářský výsledek z letecké činnosti za loňský rok ČSA neuvedly. V roce 2010 snížily provozní ztrátu na 1,1 miliardy korun z předchozích 3,2 miliardy korun.