Barclays zaplatí rekordní pokuty za manipulace s úrokovými sazbami

Londýn - Britská banka Barclays zaplatí americkým a britským úřadům nejméně 450 milionů dolarů (9,3 miliardy korun), protože se údajně snažila manipulovat s mezibankovními úrokovými sazbami LIBOR. Od americké Komise pro termínové obchodování s komoditami dostala banka největší civilní pokutu, jakou kdy úřad udělil, rekordní je i pokuta od britského úřadu pro dohled nad finančním trhem FSA.

Úřady obvinily několik bank z Evropy, USA a Japonska včetně Barclays z manipulace se sazbami LIBOR, které se používají pro nastavení úrokových sazeb u cenných papírů a úvěrů za stovky bilionů dolarů. Banky mohly rovněž prostřednictvím těchto sazeb nelegálně ovlivňovat podmínky na trhu s deriváty. 

Podle americké komise se Barclay snažila manipulovat se sazbami po dobu čtyř let, počínaje rokem 2005, téměř denně. Barclays zaplatí úřadu pokutu 200 milionů dolarů. Další peníze zaplatí americkému ministerstvu spravedlnosti a britskému FSA.

Do případu jsou zapletené i Citigroup či UBS

Podezření z manipulace se sazbami LIBOR vyšetřují také Evropská komise a japonské úřady. Do případu jsou totiž zapletené i banky Citigroup, HSBC, Royal Bank of Scotland a UBS. Prezident Barclays Bob Diamond uvedl, že se vzdá letošních odměn. Těch se vzdají i finanční ředitel Chris Lucas, provozní ředitel Jerry del Missier a ředitel divize firemního a investičního bankovnictví Rich Ricci. 

LIBOR je průměrná úroková sazba, za kterou si jsou banky navzájem ochotny půjčovat na londýnském mezibankovním trhu. LIBOR se používá po celém světě jako měřítko pro stanovení sazby pro deriváty a další finanční produkty v objemu zhruba 350 bilionů dolarů. Malá změna sazby může mít velký dopad na výši úrokových sazeb, které budou účtovány.