Kam investovat? Odborníci doporučují americké akcie i komodity

Praha – Světovými finančními trhy dlouhodobě hýbe dluhová krize v Evropě. A tak je pro řadu investorů rozhodnutí, kam vložit své peníze, stále těžším a těžším oříškem. Analytici oslovení portálem ČT24 se shodují v tom, že postup Evropy v řešení krize zůstane nadále zásadním faktorem, který bude určovat dění na trzích. Celkově ale prorokují ekonomické situaci spíše uklidnění. Investoři by se podle nich mohli začít poohlížet opět po cyklických akciích, tedy těch, které slibují největší zisky v době hospodářského růstu.

Ekonomická aktivita by mohla začít v následujících měsících pomalu ožívat, věří odborníci oslovení portálem ČT24. „Významné budou zprávy z rozvíjejících se zemí, kde centrální banky začaly s dalším litím peněz do oběhu. Uvolnění monetární politiky by mohlo nastartovat hospodářský růst,“ nastínil směr, kterým by se měl upínat zrak investora analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

A od očekávaného ekonomického oživení se odvíjí i směr, kterým by se měli investoři vydat. „Podle našeho názoru se akciové trhy v létě stabilizují. Myslíme si, že v současnosti je spíše výhodnější nakupovat cyklické tituly, které byly v uplynulých měsících relativně slabé,“ radí Tomčiak. „Předpokládám, že zpomalování ekonomického růstu ve světě se již nebude výrazněji prohlubovat a v druhé polovině roku bude zajímavé postupně se zaměřovat opět více na cyklická odvětví,“ potvrdil makléř společnosti Fio David Brzek.

Na pražské burze patří k typickým cyklickým titulům například akcie těžební společnosti NWR. Právě ty by mohly být podle analytiků pro rizikově orientovaného investora zajímavé. V poslední době výrazně oslabovaly kvůli negativnímu cenovému vývoji cen na trhu s uhlím, a právě díky výhodné ceně nyní lákají k nákupu. „Předpokládáme, že v první polovině roku bylo nalezeno dno a ve druhé polovině roku by mělo dojít k opětovnému růstu cen uhlí, což by se mělo pozitivně odrazit i na ceně akcií. Růst cen uhlí pro druhou polovinu roku již potvrzují první kontrakty, které byly pro třetí kvartál uzavřeny na mezinárodní scéně mezi těžaři a oceláři z jihovýchodní Asie,“ uvedl Brzek.

Pro konzervativního investora pak zůstanou nadále vhodné akcie ČEZu. „Přes nižší ceny elektrické energie a slabší ekonomickou aktivitu by si měl ČEZ udržet v letošním roce stabilní hospodaření,“ míní Brzek. Na RM-Systému se navíc akcie ČEZu až do 2. července obchodují s nárokem na dividendu ve výši 45 korun. Na Burze cenných papírů Praha už má ČEZ rozhodný den za sebou.

Zajímavější než ČR a Evropa je podle odborníků Amerika

I když odborníci obvykle zvláště začínajícím investorům radí investovat spíše na domácích trzích, které jsou jim známější, tentokrát doporučují hledat příležitosti k zisku spíše v zámoří. „Přestože německá ekonomika se se složitou situací v Evropě vyrovnává stále relativně dobře, preferoval bych v následujících měsících stále spíše americké akcie. Při konzervativnějším způsobu investic je nadále lepší se zaměřovat na větší společnosti s nadnárodní působností, kde dochází k regionální diverzifikaci příjmů,“ doporučil Brzek.

Investorům doporučuje sázet hlavně na technologický nebo energetický sektor. „Při akceptaci větší míry rizika se lze zaměřit i na společnosti ze sektoru základních materiálů,“ doplnil. Technologický sektor investorům doporučuje i Tomčiak. „Mezi zajímavé firmy na nákup patří Microsoft, Cisco, Western Digital nebo také IBM,“ poradil.

Ilustrační foto
Zdroj: Jason Merritt/ISIFA/Getty Images

Na obrat se blýská i u komodit

Dalším neopominutelným střípkem investorského portfolia jsou komodity. Ty v uplynulých měsících spíše ztrácely. Tomu by ale teď mohlo podle odborníků odzvonit. „Čínská vláda společně s centrální bankou začínají opět více podporovat tamní ekonomiku, což by mohlo vést k postupnému zastavení poklesu cen komodit,“ soudí Brzek. Čína je největším zpracovatelem komodit na světě, a tak se vývoj její ekonomiky do cen komodit zásadně promítá.

„Mezi komoditami byly v uplynulých měsících slabé zejména průmyslově orientované suroviny. Právě u nich očekáváme nejvýraznější obrat situace a růst cen. Na nákup jsou vhodné kupříkladu měď nebo také platina,“ konstatoval Tomčiak.

A co dluhopisy?

Žádný velký zázrak naopak nelze čekat na dluhopisových trzích. „V případě státních dluhopisů předpokládáme stagnaci cen. Ceny podnikových dluhopisů by mohly mírně stoupnout,“ odhaduje Tomčiak. Na vývoj na dluhopisových trzích bude mít stále největší vliv dluhová krize v eurozóně. Ta žene úroky z dluhopisů zadlužených zemí na jihu Evropy nahoru, zatímco požadované výnosy z německých bondů zůstávají na rekordně nízkých hodnotách.