Sehnat brigádu na léto se dá i na poslední chvíli

Praha - Brigádu na léto lze sehnat i na začátku prázdnin, zájemci ale musejí být rychlí, vynalézaví a brát třeba i práci s výší výdělku závislou na výkonu. Podle zástupců pracovních portálů si studenti mohou v Praze vydělat nejčastěji do 100 korun za hodinu, v jiných regionech ale třeba jen polovinu. Při výdělku nad 10 tisíc korun také musejí od letoška studenti odvádět sociální a zdravotní pojištění.

„Ačkoli letní přivýdělek plánuje devět z deseti studentů a mnoho pozic už je obsazených, záskoky za dovolené poptávají firmy teprve nyní. Hodně se vyplácí vybrané zaměstnavatele navštívit osobně, někdy i opakovaně,“ radí například personalisté z portálu Džob.cz. Při posílání životopisu e-mailem je prý dobré přiložit i krátkou videovizitku. Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Prace.cz, doporučuje také bleskurychle reagovat na nové nabídky, například prostřednictvím aplikací v chytrých telefonech.

Největší nabídka prázdninových přivýdělků je tradičně v hlavním městě, ze 6 tisíc brigádnických pozic evidovaných v červnu společností LMC jich bylo v Praze 40 procent. „Nabízené odměny se nyní pohybují nejčastěji do 100 korun za hodinu práce v Praze a okolí, v ostatních regionech jsou o cca 15 korun nižší,“ sdělil Dombrovský.

Weronika Kondziolková, personalistka Džob.cz

„Je dobré opravdu aktivně vyhledávat brigádu, tedy nejen od počítače odpovídat na nabídky práce, ale opravdu si vzít do ruky papír s informacemi o sobě a zajít do obchodu na koupaliště, prostě do míst, kde by mohla být výpomoc potřeba.“

Zatímco asistentka v kanceláři může podle statistik portálu Džob.cz dostat v Praze až 120 korun za hodinu, v Brně může počítat se zhruba 100 korunami a v Moravskoslezském kraji jen se 70 Kč za hodinu. Naproti tomu rozdíl v platech pokladních není mezi kraji tak velký, v Praze firmy nabízejí 55 korun za hodinu, v Moravskoslezském kraji pak 48 Kč.

Největší zájem je o práci v administrativě, ale také oddychové přivýdělky jako třeba výpomoc na festivalech nebo stánkový prodej na koupalištích. Agentury ale v současnosti nabízejí hlavně manuální práce. Malá poptávka je naopak po brigádách, při nichž je výše výdělku závislá na výsledku práce. „Mladí Češi jsou zvyklí na hodinovou sazbu, chtějí mít jistotu a dopředu si spočítat, jakou sumu si vydělají,“ myslí si Weronika Kondziolková z Džob.cz

Rozhovor s Weronikou Kondziolkovou (zdroj: ČT24)

Personalisté také krotí očekávání některých studentů ohledně výše výdělku a pracovních podmínek. Podle Kondziolkové si mladí často představují stejné platové ohodnocení jako člověk, za kterého na dané pozici zaskakují, vadí jim také, že jim firma třeba zablokuje přístup na internet. „Jenže to je běžná praxe,“ upozornila personalistka.

Při výdělku nad 10 tisíc korun u jedné firmy také musejí od letoška studenti odvádět sociální a zdravotní pojištění. „Proto se brigádníkům u vyšších výdělků nyní více vyplatí podepsat prohlášení o dani a uplatnit dostupné daňové slevy, například na studenta,“ doporučuje Dombrovský.