Česko má mít nový systém pobídek, investoři se těší

Praha - Novela zákona o investičních pobídkách, která začne platit v červenci, pomůže zvýšit objem investic v Česku. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte, který má Česká televize k dispozici. Využít pobídky podle něj zvažuje víc než polovina ze stovky oslovených firem.

Mezi novinky, které by měly pomoct rozšířit investování v Česku, patří třeba prodloužení možnosti čerpat slevu na dani, podpora výzkumu a vývoji nebo přímá finanční injekce pro velké strategické projekty. 

Marek Romancov, partner pro daně, Deloitte ČR

„Novela zákona o investičních pobídkách zatraktivňuje investice do České republiky, což má velký význam především v současné době, kdy s ohledem na ekonomickou nejistotu firmy zváží každou korunu.“ 

Výše daňového odpočtu ve výši až 40 procent nákladů se nezmění. Firmy však na to budou mít dvojnásobek času, místo současných pěti půjde o deset let. Za současných podmínek nebyla schopna slevu plně využít více než polovina firem, což omezovalo jejich chuť dávat peníze do dlouhodobějších projektů. „V současné době měly velmi efektivní nástroje typu 10leté slevy na dani Maďarsko nebo Slovensko. Polsko pak bylo velmi flexibilní v lákání zahraničních investorů,“ říká generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek. 

Česko letos v žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu IMD spadlo o tři příčky na 33. pozici za Kazachstán. Na prvních místech skončily Hong Kong, Spojené státy a Švýcarsko. „Určitě to budeme vyhodnocovat a na základě studia této legislativy se budeme rozhodovat, zda udělat další investici, kde bychom požádali o tyto pobídky,“ myslí si generální ředitel firmy Mitas Jaroslav Čechura. 

V červenci se chystá 10 velkých investic

„Víme, že po době účinnosti, tedy po 15. červenci tohoto roku, se více než 10 významných firem chystá svoji investici uskutečnit,“ vysvětluje Křížek. CzechInvest ovšem zatím nechce komentovat, o jaké firmy jde. Má se však jednat o investice do elektrotechniky, komponent pro automobily nebo technologických center. 

„Investiční pobídky pro technologická centra můžou být impulzem, aby Česká republika nebyla vnímána jako jenom takzvaná montovna, ale vytvářela pracovní místa pro zkušené české inženýry a vývojáře,“ míní členka představenstva Asociace pro zahraniční investice Petra Rychnovská. Technologická centra přitom mohou získat i peníze přímo na ruku. A to za předpokladu, že investice přesáhne 200 milionů korun a vytvoří víc než 120 pracovních míst.