Finsko: Ručte za dluhopisy daněmi jako my

Brusel - Zranitelné státy eurozóny, které jsou pod tlakem trhů, by měly vydávat takové dluhopisy, které by byly „kryté“ vládními aktivy či konkrétními příjmy z daní, řekl finský premiér Jyrki Katainen.

Katainen podotkl, že jeho země právě navrhovaným způsobem řešila svou krizi v 90. letech. „A je to standardní praxe pro dnešní banky,“ řekl. Katainenovy návrhy přicházejí krátce před bruselskými jednáními o podpoře růstu a tvorbě pracovních míst a o řešení dluhové krize. 

Premiéry či prezidenty EU čekají dnes a zítra debaty o nástrojích, jak se v budoucnu vyvarovat opakování současných dluhových potíží. Chtějí také probrat, jak prohloubit fiskální, ekonomickou i politickou unii v Evropě, zejména v eurozóně. Finanční trhy ale nečekají, že by summit přišel s nějakými opatřeními, která by mohla začít fungovat v krátkodobém výhledu.

Od financování prostřednictvím trhu už byly ze zemí eurozóny „odstřiženy“ Řecko, Irsko a Portugalsko, v poslední době je velký tlak i na Španělsko s Itálií, které čelí nárůstu výnosů ze svých dluhopisů. Investoři se obávají, že by obě země nemusely být schopné splácet dluhy, což se pak projevuje na rostoucích výdajích na obsluhu dluhu. „Věřím, že budeme mít možnost přijmout rozhodnutí na evropském summitu, která pomohou stabilizovat finanční trhy v krátkodobém horizontu a pomohou snížit náklady na půjčky zemí jako Itálie a Španělsko,“ řekl eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn.