Itálie si půjčuje nejdráž za poslední půlrok

Řím - Italské vládě se podařilo prodat pětileté a desetileté dluhopisy za 5,42 miliardy eur (14 miliard korun). Úrok u klíčového desetiletého dluhopisu stoupl na šestiměsíční maximum 6,19 procenta z květnových 6,03 procenta.

Průměrný výnos u pětiletých bondů vyšplhal na 5,84 procenta z květnových 5,66 procenta. Podle informací portálu Patria Online byl umístněný objem 2,9 miliardy eur u 10letého dluhu krytý 1,3násobnou poptávkou, u pětiletého dluhu v objemu 2,5 miliardy eur pak šlo o 1,5násobek.

Nicholas Spiro, konzultant Spiro Sovereign Strategy

„Dobrou zprávou je, že se italskému ministerstvu financí opět podařilo udat svůj dluh. Špatnou zprávou však je, že úroveň výnosů je tristní.“

Sedmiprocentní magická hranice

Riziko by však hrozilo, pokud by se výnosy ocitly nad sedmiprocentní hranicí. V takové výši totiž může země zůstat jen krátkodobě, jinak by zkrachovala. Ovšem když se na konci minulého roku k této situaci schylovalo, situaci uklidňoval šéf německé Bundesbanky Jens Widmann. Ten se totiž nedomníval, že by vysoké výnosy z dluhopisů mohly Itálii ohrozit. Líčit Itálii jako zemi na pokraji bankrotu bylo podle něj chybné, protože „Italové si s úroky nad sedmi procenty nějakou dobu poradí“.

Řím
Zdroj: Eye Ubiquitous/Isifa/Rex Features

Italský premiér Mario Monti prohlásil, že se pokusí přesvědčit Evropskou unii ke společné akci, která by pomohla zmírnit tlak na italské dluhopisy. Nejvyšší představitelé zemí EU se dnes sejdou na summitu v Bruselu. Neočekává se však, že summit přinese nové kroky ke zmírnění dluhové krize v eurozóně.