Sdružení obrany spotřebitelů míří do konkurzu

Praha - Majetek Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) je v konkurzu, kam ho poslal Městský soud v Praze. Sdružení, které bylo největší spotřebitelskou organizací v České republice, se od podzimu 2010 kvůli dluhům třikrát ocitlo v insolvenčním řízení. Původně mělo SOS více než 10 000 členů. V současné době jeho funkci plně nahradil dTest.

„Soud dospěl k závěru, že u dlužníka za současné situace není jiná možnost než řešit situaci prohlášením konkurzu na jeho majetek,“ uvedl v usnesení samosoudce Pavel Janout, který má insolvenční řízení na starost. V úvahu podle něj nepřipadalo původně navrhované oddlužení a situaci nelze řešit ani reorganizací, protože SOS není podnikatelským subjektem.

Majetek SOS dluhy nepokryje

SOS má majetek v hodnotě 1,772 milionu korun, jeho závazky ale činí bezmála tři miliony korun. Situace v SOS je od září 2010 velmi nepřehledná, protože o vedení se dlouho přely dvě znesvářené skupiny členů sdružení. Rozhádané SOS kvůli nedostatku peněz omezilo provoz a postupně čelilo třem insolvenčním návrhům.  

Bývalé vedení SOS tvrdilo, že sdružení se dostalo do problémů poté, co nedostalo od státu slíbenou dotaci. Ministerstvo průmyslu a obchodu oponovalo tím, že SOS mělo špatně vedené účetnictví, takže dostat dotaci nemohlo. 

SOS ve 12 krajích provozovalo informační centra, vydávalo časopis SOS magazín a zároveň spravovalo informační spotřebitelský portál www.spotrebitele.info. Provoz internetových stránek a poradenské linky nyní zajišťuje Sdružení obrany spotřebitelů Jihomoravského kraje.

Vydáno pod