Evropa nad Českem kroutí hlavou

Praha – Česko může mít problémy s obnovením čerpání dotací z eurofondů. Tvrdí to alespoň europoslanec Jan Březina. Ministerstvo pro místní rozvoj sice věří, že by dotace do Česka mohly začít znovu proudit už v září, podle Březiny to ovšem není jisté. Čerpání eurodotací je zatím pozastavené, pokud by je Brusel Česku utnul nadobro, mohlo by se obnovování toku peněz do Česka protáhnout. V takovém případě už totiž pro Evropskou komisi neplatí žádné termíny, připomíná Březina.

„Nemůžu říct, že by nás Evropská komise nějak poškozovala, na druhé straně asi nebudou příliš pomáhat, protože sami jsou v problémech s cash flow,“ obává se Březina. Řada chyb přitom podle něj leží na bedrech českých úřadů, které se k čerpání dotací a kontrole nakládání s penězi staví laxně a nedodržují stanovená pravidla. „Já mám strach, že my, abychom si mohli doma vesele krást, tak tyto věci do značné míry i záměrně ignorujeme,“ podotkl Březina.

Zářijový termín by mohly nabourat školské programy, nebo sám Brusel

I když české ministerstvo pro místní rozvoj z posledního jednání se zástupci Bruselu nabylo dojmu, že se zemi podaří stanovené požadavky splnit a tok dotací do Česka obnovit, zářijový termín podle Březiny jistý být nemusí. „Modlím se za to, ale kdybyste mi řekla, strčte za to končetinu někam, tak ne,“ reagoval Březina na dotaz portálu ČT24.

Jak Česko čerpá evropské dotace?
Zdroj: ČT24

Jisté pochybnosti už připouští i ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. „Jestli se zahájí tok peněz v září, to závisí také na tom, jak se bude vyvíjet situace uvnitř Evropské unie,“ konstatoval s tím, že akční plán, který má Česku s obnovením čerpání dotací pomoci, počítá s odstraněním nedostatků do konce června. Pak bude na tahu Evropská unie.

Březina ovšem vidí eventuální komplikace spíše na straně Česka než Bruselu. Problém by podle něj mohl nastat hlavně u školských dotačních programů. Korekce, kterou tam Česko navrhuje, je údajně pro příslušné generální ředitelství malá. „Tam se to asi zasekne na této korekci,“ poznamenal Březina.

Pokud Evropská komise do konce letošního roku Česku neobnoví proplácení dotací, může Česká republika podle propočtů ministerstva pro místní rozvoj přijít asi o 22 miliard korun. Jde hlavně o peníze z operačních programů Životní prostředí a Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Jan Březina

„Problém je v tom, že jestli se oficiálně zastaví programy, tak pro komisi neplatí žádné termíny, a to je problém.“

Ještě do větších problémů by se pak Česko mohlo dostat v příštím roce. Nečerpání dotací z evropských fondů by mohlo značně zhoršit státní deficit. Březina upozorňuje, že pokud by došlo na nejhorší, dopad do rozpočtů Česka by mohl vystoupat až na 100 miliard.

Evropa Česko nechápe

Zároveň Březina poukázal na to, že problémy s čerpáním dotací Česko poškozují nejen finančně. Podobně jako nad odmítnutím rozpočtového paktu nad nimi Evropa kroutí hlavou. „Oni nás nechápou. Nechápou Brownův pohyb politické reprezentace - takové to obětujeme levé křídlo, my obětujeme obě křídla. Teď všichni hledí, zírají, cože to ti Češi udělají za manévr,“ prohlásil Březina.

V období let 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu podle aktuálního kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj 778,5 miliardy korun. Celkem úřady proplatily příjemcům dotací od roku 2007 do začátku května 333,8 miliardy korun. Zbytek peněz zatím zůstává nevyčerpán.