Polovina elektřiny z jádra je jeden z návrhů Státní energetické koncepce

Praha - Státní energetická koncepce, klíčový a právě dokončovaný dokument nastiňuje, jak bude česká energetika vypadat v příštích desítkách let. Podle poradní komise odborníků vedené Václavem Pačesem a Danou Drábovou by měl budoucí mix vypadat takto - polovina elektřiny z jádra a zbytek z uhlí, plynu a obnovitelných zdrojů.

Česká republika čeká na finální dokončení dokumentu už od vlády Vladimíra Špidly. Koncepce byla již několikrát přepisována, ale nikdy dokončena. Podle odborníků přitom stát jasnou vizi už nutně potřebuje. „Energetika je obor kde to, co si dneska naplánujete, budou používat vaše děti, možná vnuci, vždyť my tady žijeme z toho, co postavili naši dědové a otcové,“ konstatuje předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. 

Nezávislá energetická komise vedená Václavem Pačesem doporučuje vyvážený energetický mix, který sice staví do popředí jádro, ale počítá i s výrazným podílem ostatních zdrojů. Podle Pačese se odvětví energetiky stále vyvíjí, a pokud bude dostatečně podporován výzkum, tak se bude vyvíjet ještě rychleji.

Václav Pačes:

„Koncepce, která teď platí, je vlastně toršku podobná té, co navrhujeme my. My ale jen dáváme odborný názor, ideovou strategii, na nichž by měla státní koncepce navazovat.“ 

Důvod dvacetileté neexistence finální verze koncepce je podle partnera společnosti Candole Partners Jana Ondřicha střídání vlád. „Většinou, když se nšjaká koncepce přijme, tak padne vláda a to je největší důvod, proč koncepci nemáme,“ popisuje Ondřich. Každý nový ministr by totiž rád vlastní koncepci, ale byrokratický proces je příliš dlouhý.

Cíl: vyvážený energetický mix 

Česko v současnosti vyrábí z jádra zhruba třetinu elektřiny. Podle předchozího a vládou odmítnutého návrhu koncepce z loňského roku měl podíl stoupnout až na osmdesát procent. Pačesova komise navrhuje zhruba polovinu a ministerstvo souhlasí. „Ty proporce jsou podíl jádra okolo padesáti procent, podíl výroby z uhlí řádově okolo dvaceti procent, podíl výroby z plynu do dvaceti procent,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

Dodavatele dvou nových bloků v temelínské elektrárně chce společnost ČEZ vybrat v příštím roce a jeden další má vzniknout i v Dukovanech. Tím by se měla snížit spotřeba hnědého uhlí. Těžební limity tak podle Pačese nemusejí být prolomeny. „Teplárenství se bude podle nás rozvíjet tak daleko, že uhlí nebude vůbec potřeba,“ tvrdí Pačes. Otázku prolomení či neprolomení limitů nemá ale jasně rozseknout ani sama koncepce, jejíž oficiální verzi ministerstvo průmyslu představí za dva týdny.