Summit EU skončil, prý úspěšně

Brusel - Evropští lídři se na dnes ukončeném summitu dohodli na vytvoření jednotného orgánu pro banky eurozóny. Za určitých podmínek budou dostávat peníze přímo ze záchranného fondu měnové unie, a to bez zvyšování rozpočtového schodku dané země. Jednotný dohledový orgán je prvním krokem ke vzniku bankovní unie. Tomu ale budou předcházet složitá jednání a určení všech pravidel, která Evropská centrální banka požaduje. Experti varují, centrální dohled přináší rizika - nedohlédne na méně viditelné a specifické problémy jednotlivých ekonomik, se kterými mají domácí centrální banky větší zkušenosti. Navíc v Česku jsou samé dcery zahraničních bank, tudíž i když nejsme v eurozóně, může se nás to dotknout.

Prezident ECB Mario Draghi: Hmatatelných výsledků jsme dosáhli

„S výsledkem zasedání Evropské rady jsem velmi spokojen. Výsledek ukázal, že všichni členové eurozóny věří v dlouhodobý projekt eura.“ (…) „Hmatatelných výsledků jsme dosáhli i v krátkodobém výhledu. Jedním takovým výsledkem je i zrušení statusu prioritního věřitele u záchranného fondu ESM v případě Španělska.“

Merkelová na brífinku shrnula hlavní body skončeného zasedání

„Zasedání se zaměřilo na růstovou agendu a zásadně doplnilo náš fiskální pakt. Udělali jsme hodně pro stabilizaci finančních trhů. Stanovili jsme postupy pro dlouhodobé nastavení hospodářské a měnové unie, což je velice důležité,“ řekla na brífinku po skončení summitu německá kancléřka Angela Merkelová.

Brífink Angely Merkelové po skončení summitu (zdroj: ČT24)

Brzy se dozvíme, jak bude dohled nad bankami fungovat

Podle prohlášení eurozóny Evropská komise v brzké době představí to, jak by takový dohledový mechanismus měl vypadat. V textu lídři vyzvali, aby se členské země těmito návrhy zabývaly s naléhavostí do konce roku.

Až bude takovýto mechanismus existovat, a to včetně zapojení Evropské centrální banky, pak bude možná přímá rekapitalizace bank. Právě to byla v poslední době jedna ze sporných otázek, na niž se názory výrazně lišily. Unijní prezident Herman Van Rompuy kolem půl páté ráno rovněž oznámil, že země plnící rozpočtová pravidla a politiky EU budou mít přístup k dočasnému záchrannému fondu eurozóny EFSF a trvalému fondu ESM kvůli podpoře jejich vládních dluhopisů na finančních trzích.

Barroso: Přímá rekapitalizace jen za velice přísných podmínek

„Přímá rekapitalizace bank bude možná jen za velice přísných podmínek. A ty musí platit i pro další postupy. Myslím, že se jedná o velmi ambiciózní rozhodnutí. Opět ukazuje to, jak jsou členské státy rozhodnuté udržet euro, zvlášť eurozóna,“ podotýká Jose Manuel Barroso, předseda Evropské komise.

Centrální dohled může řadu věcí podcenit

„Pokud centrální banky přesunou dohled na Brusel, tak je možné, že Brusel bude přísnější. Nedohlédne však na detaily bankovního sektoru v dané zemi a myslím si, že může řadu věcí podcenit,“ tvrdí Jan Čermák, analytik ČSOB.

Evropská centrální banka
Zdroj: ČT24

Pod dohledem jen banky eurozóny, i přesto musíme být ostražití

„Pro Českou republiku to bude znamenat, být velmi opatrní. (…) Naše banky jsou v držení zahraničních majitelů, máme u nás samé dcery a budeme muset pečlivě sledovat, co to pro nás bude znamenat,“ řekla ve Světě o osmé na Rádiu Česko velvyslankyně v Bruselu Milena Vicenová.

Merkelová se opět podvolila vůli většiny

„Německá kancléřka opět poklesla v kolenou a přizpůsobila se většinovému vydíracímu momentu v rámci eurozóny,“ tvrdí expert na mezinárodní vztahy Petr Robejšek, podle kterého se dohled nad bankami konat bude, ale nebude moci do tohoto mechanismu zasahovat.

Na trhy s dluhopisy by se měla vrátit stabilita

„Otevíráme možnost pro země, které se dobře chovají, aby využívaly nástrojů finanční stability, aby ujistily trhy,“ řekl Van Rompuy. To by mělo přispět k navrácení stability na trhy s dluhopisy.

Španělsko s Itálií na summitu podmiňovaly svůj souhlas s takzvaným prorůstovým paktem, který počítá s nalitím zhruba 120 miliard eur na podporu růstu a tvorby pracovních míst a o němž se na summitu také diskutovalo, právě tím, že unie přistoupí k okamžitým krokům, které by měly zabránit spirálovitému nárůstu výdajů spjatých s obsluhou jejich dluhu. Výnosy z dluhopisů obou těchto jihoevropských zemí, na které tvrdě doléhá současná dluhová krize, v poslední době výrazně narostly a hrozilo, že by třetí a čtvrtá největší ekonomika eurozóny mohly být donuceny opustit kapitálové trhy.

Summit EU
Zdroj: ČT24

Jednotný dohledový orgán, který by měl dohlížet na banky eurozóny, je jakýmsi prvním krokem ke vzniku evropské bankovní unie. Právě o ní se hovoří jako o jednom z nástrojů k řešení a předcházení současných potíží, které sužují převážně země eurozóny.

Například Česko k dosavadním vizím o této unii bylo poměrně chladné. Premiér Petr Nečas zdůrazňoval potřebu sledovat bedlivě debaty o změnách a dopadech, které by mohly přinést pro český bankovní dohled. Ministr financí Miroslav Kalousek opakovaně poznamenal, že se obává, že pokud se nezapojí všechny země EU, pak může ohrozit existenci jednotného finančního trhu. Současně dodal, že si myslí, že všechny země se nezapojí.

Evropské akciové trhy na ukončený summit zareagovaly pozitivně - hlásí růst

  • STOXX 50: růst 3,96%
  • FTSE 100: růst 2,14%
  • DAX: růst 3,69%

Data se vztahují k 15:15 SEČ