Řecko a Portugalsko musí eurozóna vystrnadit

New York – Vyloučit Řecko a Portugalsko ze svých řad bude eurozóna dříve či později muset, aby zajistila své přežití. Takový je názor prezidenta investiční společnosti Blackstone Group Tonyho Jamese, který podle agentury Reuters prezentoval na konferenci v New Yorku. Firma Blackstone byla poradcem věřitelů při restrukturalizaci řeckého dluhu.

„Po určitou dobu budou Řecko v eurozóně držet. Domnívám se však, že nakonec budou muset Řecko a Portugalsko z eurozóny vystrnadit a nějakým způsobem ochránit její základy,“ řekl James. Záchrana eura podle Jamese vyžaduje zásadní změny, které bude obtížné realizovat. Vyžadují totiž podporu všech členských zemí eurozóny. „Zjevně tu je politická vůle držet (eurozónu) pohromadě,“ upozornil nicméně James.  

Evropští lídři se po složitých jednáních v noci na dnešek dohodli na vytvoření jednotného dohledového orgánu pro banky eurozóny. Banky by navíc mělo být za určitých podmínek možné rekapitalizovat přímo pomocí záchranného fondu eurozóny, aniž by se tím zvyšoval rozpočtový schodek dané země. 

Vydáno pod