Tesla Model S je konečně levnější a hlavně atraktivní elektromobil

Fremont - Americká automobilka Tesla Motors předala klíčky od nového elektromobilu Model S prvním deseti zákazníkům. Tento sedan je cenově dostupnější než jeho předchůdce a časem bude ke koupi i mimo Spojené státy.

Také nový Model S sedan od mladé automobilky Tesla Motors jezdí bez výfukových zplodin, nedělá hluk a je šetrnější k životnímu prostředí. „Vytvořením Modelu S chceme ukázat, že auta na elektrický pohon jsou nejlepší na světě. Mnoho lidí si totiž pořád myslí, že to jsou problémová vozidla vhodná jen pro nadšence do elektroniky,“ uvedl generální ředitel Tesla Motors Elon Musk. 

Podíl elektromobilů na trhu je zatím nízký, a to také kvůli jejich vysoké ceně oproti běžným autům. Model S v základní verzi lze v přepočtu pořídit za více než milion korun, při využití daňové dotace na tento typ vozidel. Ceny u nás nabízených elektromobilů značek Peugeot nebo Citroen začínají na 750 tisících korunách. 

George Blankenship, obchodní ředitel Tesla Motors

„Model S stojí polovinu než náš předchozí elektromobil. Naším cílem je, aby to bylo auto pro každého. Všichni se tak můžou seznámit s výhodami aut na elektrický pohon. Plánujeme vyvinout auto třetí generace, které bude ještě dostupnější.“ 

Od běžných aut se Tesla Model S odlišuje především svým atraktivním designem. Baterie jsou umístěny v podlaze, zavazadlový prostor je umístěn vpředu. Motor je naopak v zadní části. Nový elektrosedan ujede na jedno nabití skoro 500 kilometrů a z nuly na 100 km/h zrychlí přibližně za 5,6 vteřiny. Nevýhodou elektromobilů ale zůstává dlouhý čas nabíjení. Model S se z běžné 220voltové sítě nabije za čtyři hodiny.

Tesla Model S (zdroj: ČT24)