Francouzi ukončili vlastní internet

Paříž - Ve Francii končí předchůdce internetu. On-line služba s názvem Minitel se po třiceti letech existence nadobro vypíná. V dobách největší slávy ji používal každý druhý dospělý Francouz. Ještě před třemi lety měla miliony uživatelů.

V dobách největší slávy Minitelu, tedy v roce 1995, ho používalo 20 milionů lidí. Malé hnědé terminály se začaly rozšiřovat v roce 1982, pět let předtím, než slovo internet zaznělo vůbec poprvé. 

„Podle mě jsme s Minitelem vynalezli spostu technologie, která se dnes používá. Ta skutečnost, že terminál mohl nabídnout službu na druhém konci světa, s tím přišel Minitel. Je to první on-line síť,“ tvrdí ředitel projektu Minitel Jean-Paul Maury. 

Služba fungovala nejdřív jako žluté stránky, začaly ji používat univerzity a brzy se do nabídky přidal chat nebo vlakový rezervační systém. Na síti bylo možné i nakupovat. Minitel propojoval celkem 25 tisíc služeb. Mohl fungovat i dál, ale provozovateli - francouzskému Telecomu - se už nevyplatí. Někteří se ho vzdávali jen těžko. Pracovali na něm třeba i doktoři. „S počítačem to neumím. Minitel byl proto pro mě ideální. Protože jsem počítač neměl a kvůli sociálnímu pojištění jsem musel posílat data on-line, používal jsem Minitel,“ řekl doktor Bernard Cointreau. 

Reportáž Ivy Brejlové (zdroj: ČT24)

Kdysi znamenal Minitel pro francouzský Telecom jistý zdroj příjmů. Vydělávaly mu třeba erotické služby, dražší než ty po telefonu. Na konci loňského roku ještě fungovalo skoro 700 tisíc terminálů. Ty jdou teď všechny do šrotu.