Čínské firmy hojně investují v Řecku

Peking - Velké čínské firmy čím dál tím více investují v Řecku. Investorům ani nevadí, že řada velkých zahraničních společností zadluženou zemi opouští. Číňané rozvíjejí především dopravu a energetiku, tedy hlavně takový byznys, který se dobře drží i během recese. Čínské firmy navíc mají dost peněz na investice, a to je pro ně výhoda ve srovnání s evropskou konkurencí, která musí řešit složitější úvěrové podmínky.

V Řecku jsou čínské firmy jako doma, a to především ve strategických oblastech jako doprava a energetika. Například dopravní gigant China Ocean Shipping Company investuje miliardy eur do rozvoje největšího řeckého přístavu Pireus. Investici v současnosti zvažuje i další velká přepravní firma COSCO. 

Ačkoliv vysoká nezaměstnanost v Řecku tvrdě dopadá na menší prodejny, protože lidé utrácejí méně, tak například telekomunikační společnost Zhongxing letos čeká třicetiprocentní růst tržeb na řeckém trhu. „Oproti evropským konkurentům máme řadu výhod, umíme se zákazníkům více přizpůsobit, nabídnout lepší ceny i služby,“ popisuje  generální manažer společnosti Zhongxing pro oblast Balkánu Jason Xu.

Výhodou je pro čínské investory i demografická situace v Řecku. Podle Xu je totiž na tamním trhu spousta technicky vzdělaných lidí bez práce, navíc jejich finanční požadavky jsou mnohem nižší než na trhu ve Francii a dalších evropských zemích. Čínské firmy také mají dost peněz na investice, a to je pro ně další výhoda ve srovnání s evropskou konkurencí, která musí řešit složitější úvěrové podmínky.

Velké čínské firmy čím dál tím více investují v Řecku (zdroj: ČT24)